Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soused mě udeřil pěstí. Při tom mi zlomil brýle a pádem na zem došlo také ke znečištění mého oblečení. Přestupková komise rozhodla o zastavení řízení ve věci spáchání přestupku, neboť jeho spáchání nebylo spolehlivě a dostatečně prokázáno. Byla mu jen uložena sankce napomenutí dle § 49 odst.1 písm. c) zákona o přestupcích. Není jejich verdikt sporný? Na jedné straně zastavují řízení, že se nejedná o přestupek a na druhé straně ukládají napomenutí.
Mohu se odvolat proti výši trestu, který byl sousedovi uložen? Dále škodu, kterou jsem spolu s oznámením napadení žádala uhradit a soused nemíní dobrovolně zaplatit (brýle, čistírna, poplatek u lékaře, doprava k lékaři), mám už dále řešit jedině občanskoprávní cestou, tj. u soudu. Je tento navržený postup řešení škody ve výše uvedené záležitosti jedině u soudu správný? Děkuji za odpověď, Lucka


ODPOVĚĎ:
Zastavení řízení je v přímém rozporu s uložením sankce. Byla-li jste v řízení zahrnuta jako poškozená, máte právo podat odvolání do výroku o náhradě škody, za předpokladu, že bylo řízení zastaveno z některého z důvodů uvedených v § 76 odst. 1 písm. a, b, c, j – důvod máte uvedený v rozhodnutí.
Podejte odvolání; občanskoprávní cestou se aktuálně nelze vydat, protože by mohlo být zastaveno z důvodu překážky věci rozhodnuté (zastaveného přestupkového řízení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.