Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V úterý 6.7.2010 jsem na své procházce se svým psem byla napadena dvěma psy jedné firmy, kteří se dostali ven za oplocení svého výběhu. Psi nevyběhli hned, když jsme byli na úrovni jejich výběhu, kde je výjezd z parkoviště (místo zabírá kamerový systém firmy), nýbrž až když jsme byli cca 50 – 70 metrů dál, to místo už kamera nezabírá. Najednou jsem viděla psy utíkat k plotu, který je za parkovištěm firmy, tzn. že psi museli překonat 2x oplocení. Potřetí překonali oplocení, když podlezli plot v místě, kde jsme se nacházeli, a zaútočili na nás, kousali mého psa a pak začali dorážet i na mne.

Doma jsem zjistila, že mám na noze krvavý šrám, u mého psa jsem zranění nezjistila. Vše jsem ohlásila na Policii. Ta mne poslala na lékařské vyšetření, byla jsem v silném šoku. Následně na druhý den jsem vyhledala svého lékaře a nyní jsem v pracovní neschopnosti. Údajně na kamerových záznamech není vidět výběh psů, tudíž nelze zjistit, zda branka byla otevřená nebo psy někdo pustil. Policie řeší případ jako přestupek. Na procházce jsem byla sama.
Může firma vyvrátit skutečnost, že k napadení došlo, že se psi dostali ven? Bude to na mě to dokázat, nebo to měla Policie prošetřit? Policie předává případ na obecní úřad, kdo a kdy mi uhradí ušlý zisk a bolestné?
Jak to, že Policie předává
případ na úřad jako přestupek, když jsem v pracovní neschopnosti? Jak se můžu bránit?  Neměla jsem podat trestní oznámení na neznámého pachatele, stále více jsem přesvědčena, že psy někdo musel pustit. Když jsme procházeli kolem, někdo nás sledoval z budovy firmy. Můžu trestní oznámení na neznámého pachatele podat dodatečně? Bojím se, že by se situace mohla v budoucnu opakovat, a kdo ví s jakými následky. Děkuji, Regína

ODPOVĚĎ:
Jejich jednání má dvě roviny:
První směřuje ke správnímu postihu, který bude řešit přestupková komise příslušné obce. Ta má na projednání jeden rok (po této lhůtě již není možné uložit jakýkoliv trest za přestupek). Je povinností této komise prokázat co se stalo, zda jde o přestupek a kdo ho spáchal. Často se ovšem stává, že tato komise nestihne věc projednat, a případ se musí odložit bez potrestání. Je proto dobré s touto komisí maximálně spolupracovat – např. předat všechny důkazy o tom, že jste byla zraněna. Pokud bude výsledek řízení směřovat k situaci „slovo proti slovu“ pravděpodobně se věc odloží s tím, že nebyl potvrzen viník.

Druhá rovina případu je právě Váš nárok na bolestné, a ztížení společenského uplatnění. Tuto kategorii může ze zákona řešit jen soud v občanskoprávním řízení. To pro Vás znamená, že musíte podat žalobu, a prokázat – pomocí lékařských posudků, že došlo u Vás k této újmě.

Pokud jde o Vaše podezření, že se nejedná jen o přestupek, ale o trestný čin, tak Vám trestní oznámení nepomůže, neboť Policie o případu už ví, a sama ho za přestupek označila. Máte ale možnost obrátit se na státní zastupitelství, které vykonává dozor nad Policií ve věcech trestního stíhání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.