Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

1843 došlo k odprodeji části pozemku a tehdy vzniklo právo věcné břemeno pojezdu po prodaném pozemku, které je vázáno k domu, nikoliv k osobě. Vznikem nových evidenčních systémů nám nebylo z pozemkové knihy toto v. b. zapsáno do listu vlastnictví. Dnes (31.03.2020) nemáme legální přístup k pozemku.

Neexistuje žádný pravomocný dokument, kterým by bylo toto věcné břemeno zrušeno. Přála bych si, aby tato služebnost byla zapsána do listu vlastnictví LV dle kupní smlouvy a pozemkové knihy. Jak se k tomu mohu domoci. Děkuji za odpověď. Soňa.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste se musela obrátit na soud s žalobou o určení, že věcné břemeno stále existuje a žalobu doložit uvedenými dokumenty. Jedná se o právně zajímavou záležitost a mnoho právníků se s ní v praxi nesetkalo, doporučuji navštívit advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz - a poradit se o dalším postupu, doporučuji zvolit advokáta se specializací na občanské či pozemkové právo. Za situace, kdy věcné břemeno nikdy oficiálně zrušeno nebylo, by soud měl určit, že stále existuje a na základě takového rozsudku by věcné břemeno katastr nemovitostí měl zapsat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.