Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

V polovině března 2019 jsem prodal osobní auto. S novým majitelem jsme se domluvili, že auto nutně potřebuje a aby co nejdříve zajel na registr vozidel na přepis. Jde o staršího člověka, a proto jsem mu věřil a dal mu plnou moc k přepisu.   Od té doby následují jen výmluvy a neustále odkládání přepisu. Doba 10 dní již uplynula. Na registru vozidel mi řekli, že nemůžou nic dělat, že se musíme nějak domluvit. Jediná možnost by prý byla žaloba na určení vlastnictví vozidla. Mám jen smlouvu o prodeji vozidla.

Zajímalo by mě jestli by mi žaloba na určení vlastnictví vozidla pomohla a kolik by to přibližně stálo. Nechci riskovat pokutu za pozdní přepis, nebo jiné pokuty za nového majitele. Nehledě na to, že stále platím povinné ručení a s autem nejspíš jezdí někdo cizí. Děkuji. Svatopluk

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel toto je častá situace, která nastává při prodeji vozidla. Vozidlo byste mohl přepsat na nového vlastníka, pokud byste měl k dispozici doklady, mj. protokol z evidenční kontroly.
Je zde možnost podat žalobu na určení vlastnictví vozidla, kdy soudní poplatek zde činí 2.000 Kč. Ovšem ten nezahrnuje náklady na případné zastoupení advokátem, což je v těchto případech více než žádoucí a další výdaje, které Vám v průběhu řízení vzniknou. Dále musíte počítat s tím, že se soudní řízení může časově protáhnout.
Můžete také zkusit od kupní smlouvy písemně odstoupit od uzavřené smlouvy o prodeji vozidla s tím, že pak by Vám kupující musel vrátit vozidlo a Vy zase jemu zaplacené peníze. Ovšem i zde pokud by kupující neposkytl součinnost a vozidlo Vám nepředal, nezbývá než řešit vše soudní cestou.

 

  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kupující vozidla odmítá přepsat vozidlo na sebe v registru - jak postupovat dál?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.