Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na konci listopadu 2017 jsem byl kontrolován hlídkou PČR, dali mi "líznout" papírek na návykové látky a ten byl pozitivní, vysvětlil jsem jim, že jsem měl akci před týdnem, na které jsem si asi 3x potáhl marihuany, vše se mnou sepsali a poslali mě domů. Na test na krev jsem nešel, protože jsem to nepovažoval za důležité.

Ale přemýšlím, jestli to nebude nyní přitěžující okolnost. Můžete mi prosím poradit, co mě teď čeká? A hrozí mi odebrání řidičského oprávnění? A pokud ano, tak je možno prokázat zpětně, že jsem v sobě nic neměl? Jsem řidičem z povolání a řidičský průkaz je pro mě velmi důležitý. Děkuji, Lukáš.

ODPOVĚĎ:
Rozhodující je, zda jste byl v době řízení pod vlivem návykové látky či nikoliv (skutečnost, že jste užil návykovou látku několik dní dříve, neznamená, že jste stále pod jejím vlivem). Pokud nebyly provedeny testy krve (neodmítl jste), bude pro polici těžké prokázat, že jste byl pod vlivem návykové látky v době řízení motorového vozidla.

Vyšetření krve je v případě, kdy je na základě testu slin zjištěna přítomnost návykové látky, žádoucí, tím totiž dojde spolehlivě k vyloučení skutečnosti, že jste v době řízení byl pod vlivem návykové látky.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zabavení řidičského průkazu z důvodu pozitivního testu na drogy (po olíznutí testovacího papírku)
  • Pozastavení řidičského oprávnění - test na psychotropní a návykové látky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.