Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Došlo u mě k nepříjemné situaci, vztah - zaměstnanec - zaměstnavatel.  Já jsem zaměstnavatel a zaměstnávám řidiče. U jednoho z nich jsem odmíla opět uzavřít brigádní smlouvu (před časem ji měl) protože měl nedostatky ve vnitřním vybavení vozidla. Bohužel došlo ke kontrole tohoto řidiče. V den kontroly žádnou smlouvu neměl (odmítla jsem mu ji dát, dokud nedá věci do pořádku).

Druhý den po kontrole šel na mé pracoviště, kde mu má kolegyně, bez mého vědomí vydala připravenou pracovní smlouvu (tedy má všechny náležitosti včetně podpisu) a dala mu ji se zpětným datem, tedy smlouva platila den před kontrolou. S touto smlouvou řidič šel ještě ten den na příslušný orgán a předložil ji, že ji "jako" v den kontroly měl. V den předání smlouvy jsem na pracovišti nebyla, svědka že byla smlouva vydána omylem mám, je šance, že u občansko-právního soudu vyhraju? Dostanu totiž asi pokutu, kterou budu muset uhradit. Jak ji vymáhat na řidiči? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Pokud máte pouze jednoho svědka a kolegyně, která se zmýlila svou chybu neuzná před soudem, tak jsou naděje na úspěch malé. Navíc proti svědčí i podpis osoby oprávněné za zaměstnavatele jednat.

Pokud Vám bude vystavena pokuta za nedostatky ve vnitřním vybavení auta – tak můžete po zaměstnanci vymáhat náhradu obecné škody podle Zákoníku práce, výše závisí na zavinění, které mu bude prokázáno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.