Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Odbdržel jsem výzvu k podání vysvětlení za přestupek, který se týkal špatně zaparkovaného auta. Žádného přestupku jsem si vědom nebyl a navíc jsem si vzhledem k datu spáchání přestupku nebyl jistý kdo ten den auto řídil, jelikož půjčuji auto i členům rodiny. Tuhle skutečnost jsem uvedl také při výpovědi. Ovšem členka policie ČR mi s výpovědí ochotně "pomohla" a výsledkem bylo prohlášení, že neznám totožnost osoby, které jsem svěřil motorové vozidlo a že nevím, kdo daný přestupek spáchal.

Vzhledem k tomu, že podobný prohřešek řeším vůbec poprvé, nebyl jsem seznámen s žádnými pojmy či postupy. Navíc mi nebyl předložen jediný důkaz o tom, že by vozidlo skutečně bylo špatně zaparkováno, proto jsem se tedy rozhodl uloženou pokutu nezaplatit. Následně byla věc postoupena městskému magistrátu, který mi udělil pokutu v hodnotě několika tisíc. Proti rozhodnutí jsem se odvolal a do odvolání jsem uvedl osobu blízkou a fakt, že mi nebylo žádným způsobem prokázáno spáchání přestupku. Odvolání bylo krajským úřadem zamítnuto a mé tvrzení bylo označeno jako účelové.
Mám nějakou možnost se tomuto rozhodnutí bránit, nebo již skutečně není žádný jiný způsob řešení, než úhrada pokuty? Děkuji za Váš čas i za ochotu. Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Budete se muset obrátit na soud a podat žalobu na nesprávné rozhodnutí k místně příslušnému krajskému soud, v jehož obvodu je sídlo správního orgánu, který ve věci vydal rozhodnutí v posledním stupni.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.