Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká rozvodu manželství (27 let) bezdětného (oba máme z našeho předchozího 1. manželství děti). 2012 byl zjištěn u manžela nádor mozku. Nikdy jsem nechtěla manžela opustit. V můj prospěch bylo zřízeno věcné břemeno na celý pozemek včetně domu. 2015 došlo k razantní změně manželovy osobnosti v kombinaci s alkoholem (je alkoholik) a postupné nespolupráce s lékaři.

Stav byl velmi kritický v chování ke mně, někdy musela zasáhnout i policie. Manžel se z domu 2017 odstěhoval do nemovitosti, které zdědil po rodičích a žije tam s matkou. Já v jeho domě zůstala. Jeho zdravotní stav nevypadá špatně, řekla bych, že naopak, jen se změnila jeho osobnost a mne prakticky nenávidí. Já dům udržuji a platím veškeré provozní náklady. Manžel již nepracuje, je poživatelem předčasného starobního důchodu, já stále pracuji. Manželství ztratilo smysl a chci z něho vystoupit.
Jaká je tedy cesta? Věcného břemena se nechci vzdát, je to jediné, co mi z manželství zůstalo (lze ho vykoupit? ) a ½ domu po mých rodičích, jako dar. Manželův dům i dům po mých rodičích jsou v dost žalostném stavu a nutné na další větší investici, která alespoň zajistí provoz. Abych vystoupila z tohoto bludného kruhu, chci začít nový život někde v malém domečku. Ale mám obavu z toho, aby při rozvodovém řízení moje ½ domu po rodičích nespadla do SJM, pokud dům prodáme a já ještě nemusela manžela živit.
Pokud shrnu, co oba vlastníme:
Já: věcné břemeno v manželově domě, ½ domu po rodičích
Manžel: dům ve kterém bydlím já, dům po jeho rodičích, 3 historická vozidla v hodnotě min. 4M
Neměli jsme žádné hypotéky ani půjčky, žádný společný účet, každý své peníze.
Moc děkuji Kamila

 

ODPOVĚĎ:
První krok by měl být rozvod manželství a následně řešení majetku. Pokud máte nemovitosti zděděné po rodičích či jste je dostali darem, tak tyto do SJM nespadají a nebudou ani předmětem vypořádání při rozvodu.

Věcné břemeno rozvodem manželství nezaniká, manžel by se musel domáhat jeho zrušení soudně nebo se s Vámi domluvit. Pokud jde o historická vozidla, pokud byly nabyty v době manželství, pak do SJM spadají a jejich hodnotu byste si měli jako manželé vypořádat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.