Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Byl jsem chycen za drobnou krádež externí Security společností jednoho nákupního domu, hodnota věci 50 Kč přičemž skutečná cena by byla asi 3 Kč, jednalo se o část z balení několika menších věcí. Nebyl jsem nikdy za nic trestán, trestný rejstřík mám čistý a přestupek jsem taky nikdy žádný nespáchal.

Trochu mě tedy překvapilo volání Policie, přestože mi následně mohla být udělena bloková pokuta a všechno by bylo uzavřeno například na základě mé bezúhonnosti a také na základě opravdu minimální škody navíc jsem spolupracoval a zakoupil celé balení v uvedené ceně, i tak byl se mnou ale sepsán protokol a čeká mě tedy přestupková komise na úřadě. Má mi přijít dopis poštou, ale za poměrně dlouhou dobu jak mi bylo řečeno 2 až 3 měsíce, zajímalo by mě jestli tento dopis chodí s pruhem a jestli je do vlastních rukou, protože nechci, aby o této situaci někdo věděl. Dále by mě zajímalo jak tato přestupková komise funguje a co mi může udělit a jestli vlastně rozhoduje i o tom zdali to přestupkem zůstane nebo jestli je možné rozhodnout o jakémsi "odpuštění" či jak to nazvat, s tím, že by to nebylo zapsáno do evidence přestupků, nebo jestli zápis je automaticky jasný. Také se chci zeptat kdo má právo do evidence přestupku nahlížet jestli je tato evidence přístupná jen tak, když si o mě bude chtít někdo něco zjistit, a nebo bude mít zrovna nějakého známého na úřadě, nebo jestli je to ošetřeno, že bez důvodu jsi mě nikdo vyhledávat takto nemůže a jak dlouho tam ten záznam bude. Dále mě zajímá, co to do budoucna může ovlivnit, jestli to má nějaký vliv na to, když mám živnostenský list, jestli to může být důvod k nějaké kontrole mého podnikání přesto že nejde o žádný trestný čin. Nespáchal jsem žádný závažný trestný čin, tudíž budu mít čistý Rejstřík trestů, tak by mě zajímalo jestli je evidence přestupku v něčem pro mě zásadní, krom samozřejmě sčítání přestupků kvůli kterému existuje jestli to dobře chápu. Jestli by to byl například problém v případě, že bych si chtěl vzít půjčku nebo hypotéku nebo cestovat někam na vízum. Jestli se takovýto přestupek ještě někam dál hlásí nebo jestli se do tohoto může podívat i třeba můj budoucí zaměstnavatel, jestli to znamená že všude kde bude vyžadována bezúhonnost už mám zavřené dveře nebo jestli se kvůli tomuto drobnému přestupku ještě můžu považovat za bezúhonného člověka. Nejsem žádný zlodějíček a velmi těžce celou tuhle skutečnost nesu i po zdravotní stránce proto mě zajímá jaké další starosti z toho pro mě můžou plynout. Mockrát děkuji, Jeroným

ODPOVĚĎ:
Společnost Security je soukromoprávní společnost a nemůže Vám udělit blokovou pokutu. Jedinou její možností je právě se obrátit na policii jako orgán veřejné moci, kdy policie následně postupuje dle zákona, vše sepíše, shromáždí důkazy a za situace, kdy se nejedná o trestný čin, ale jednání je možné charakterizovat jako přestupek, tuto záležitost předá přestupkové komisi.
Obálky jsou bohužel užívány nejednotně. Většinou bývají užívány obálky s modrým pruhem, nicméně ne všichni úředníci používají obálky s pruhy jednotně.
Za tento přestupek a rozhled na pozemních
komunikacích Vám hrozí pokuta až 50.000 Kč, nicméně lze očekávat, že uložená pokuta bude velmi nízká.
Pravomocné rozhodnutí o přestupku (tj. že byl spáchán) se zapisuje do evidence, která není veřejná. Pokuta Vám ovšem nemusí být uložena, je zde možnost např. tzv. podmíněného upuštění od uložení správního trestu, a to za následujících podmínek:
Od uložení správního trestu lze podmíněně upustit, jestliže vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného přestupku, kterým byla způsobena škoda, anebo jehož spácháním se pachatel bezdůvodně obohatil, a osobě pachatele lze důvodně očekávat, že již samotné projednání věci před správním orgánem postačí k jeho nápravě.
Přestupková komise na základě důkazů bude posuzovat, zda jste se dopustil přestupku či nikoliv. Konkrétní postupy jsou upraveny v zákoně č. 250/2016 Sb.
Opis z evidence přestupků mohou získat pouze zákonem vymezené subjekty – např. policie, státní zastupitelství, soud apod. Přístup do evidence je omezen. Údaje jsou z evidence vyřazeny po uplynutí 5 let od nabytí právní moci.
V obecné rovině by neměl mít tento přestupek dopady na výkon Vaše podnikání – zde ovšem záleží především na tom, jaké máte živnostenské oprávnění – a pokud jsou požadovány nějaké speciální požadavky na jeho výkon.
Co se týká hypotéky apod. – toto by nemělo být ovlivněno, ale nelze takto paušálně stanovit, je možné, že banka bude v některých případech na toto nahlížet odlišně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo může nahlížet do evidence přestupků občanů ČR?
  • Vliv přestupku na přidělení hypotéky žadateli v bance
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.