Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podal jsem návrh na projednání přestupku proti občanskému soužití podle § 49 odst. 1 písm. a) a c) na souseda, který mě na veřejnosti hrubě urážel a vyhrožoval ublížením na zdraví. Dělo se tak, když jsem ho přistihl, jak opakovaně odpojuje venkovní zvonková tlačítka mého bytu a bytu rodičů.

 

Na jeho protiprávní jednání jsem ho na místě upozornil a nahrál náš „rozhovor“ (jeho urážky a vyhrožování) na mobilní telefon. Můj dotaz zní: Může mi být v přestupkovém řízení odepřeno uplatnit tento záznam jako důkazní prostředek a když, tak jak se proti odepření bránit? Nemohu bohužel vyloučit, že může být správní orgán sousedem ovlivněn. Děkuji, František


ODPOVĚĎ:
Tento případ patří k případům složitým a ne zcela právně vyřešeným.
Nicméně s přihlédnutím k současné soudní praxi lze obecně konstatovat, že pokud má nahrávka zachytit protiprávní jednání, tudíž ji lze jako důkaz předložit a jako přípustný důkaz hodnotit. Pokud jej přestupková komise nezohlední či nepřipustí, je nutné domáhat se nápravy rozhodnutí prostřednictvím příslušného opravného prostředku (např. odvolání podle správního řádu).
Pokud Vás problematika zajímá šířeji, doporučuji prostudovat článek Jana Potměšila "Přípustnost audio a video nahrávek jako důkazu" - http://jinepravo.blogspot.cz/2009/12/jan-potmesil-pripustnost-audio-video.html. Autor je erudovaný odborník na tuto oblast a z veřejně dostupného příspěvku lze pochopit složitost této problematiky. Na článek si dovolím odkazovat, protože je nad kapacitní rámec poradny obsáhnout dostatečně tuto problematiku.

 


Související článek:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.