Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme starší dům, který rekonstruujeme. Kolem plotu vede cca 1 metr široký pruh trávy (ten už k našemu pozemku nepatří), na nějž navazuje silniční komunikace (bez chodníku). Bohužel si zde několik sousedů zvyklo parkovat, takže máme plot neustále obestavěný cizími auty. Kromě toho, že ztěžují údržbu tohoto travnatého pruhu, znemožňují i opravu samotného plotu (parkují opravdu těsně u něj, takže k němu z venkovní strany nemáme přístup).

Domluva není možná, prý se jedná o obecní pozemek a mají právo zde stát. Je nějaký způsob, jak jim znemožnit alespoň parkovat v tak těsné blízkosti plotu (např. vysázením keřů, umístěním kamenů či velkých květináčů apod.), nebo bychom se tím dopustili protiprávního jednání, když nejsme vlastníky této travnaté plochy? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji pokusit se zodpovědět otázku, zda jsou sousedé skutečně oprávněni na předmětném travnatém pásu parkovat.
Dle § 13 písm. d) zákona o pozemních komunikacích tvoří příslušenství místní komunikace (mimo jiné) i silniční vegetace. Dle § 27/1 písm. r) zákona o silničním provozu nesmí řidič zastavit a stát:
„na silniční vegetaci, pokud to není povoleno místní úpravou provozu na pozemní komunikaci“
Doporučuji Vám proto kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (odbor dopravy obecního/městského úřadu) a dotázat se zde, a/ zda předmětný travnatý pás představuje silniční vegetaci a b/ zda je možné na tomto travnatém pásu parkovat. Se stejným dotazem se můžete případně obrátit rovněž na obecní policii (popř. na dopravní sekci Policie ČR).
Vyjde-li najevo, že na tomto travnatém pásu parkovat nelze, můžete požádat vlastníka pozemku (obec) o přijetí vhodného opatření k zabránění dalšího parkování (umístění odpovídající dopravní značky, výsadba dřevin či instalace jiných zábran).
V této věci můžete jednat svépomocně pouze do té míry, že k parkujícím vozidlům budete přivolávat obecní policii či Policii ČR (samozřejmě pouze tehdy, zjistíte-li, že parkování na tomto travnatém pásu není dovolené).
Jiným způsobem ovšem parkování vozidel zabránit nemůžete. Je nutné si uvědomit, že předmětný travnatý pás je veřejným prostranstvím, jak to vyplývá z § 34 zákona o obcích:
“Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. ”
Veřejné prostranství je oprávněn užívat každý, a to k obvyklému účelu (v oblasti pozemních komunikací prakticky totéž vyplývá z § 19/1 zákona o pozemních komunikacích). Není tedy možné, aby jednotlivec užíval veřejné prostranství způsobem, který by znemožňoval výkon stejného oprávnění I ostatními lidmi. Pokud byste na předmětný travnatý pás umístili například velké květináče či kameny, mohlo by se jednat o protiprávní zábor veřejného prostranství (který může být kvalifikován jako přestupek proti veřejnému pořádku dle § 5/1 písm. g) zákona o některých přestupcích).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 251/2016 Sb. , o některých přestupcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.