Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Město mi poslalo dopis a v něm bylo, že musím sundat značku na parkovišti před domem 15.12.2022, protože mi skončila smlouva 3.3.2021. Jenže loni (2021) (2021) na telefonní výzvu člověka z úřadu jsem zaplatila 4.000 Kč, což je roční předplatné na parkovací místo a letos (2022) také, i když mi nikdo nevolal. Tak nějak jsem si myslela, že se mi to prodlužuje.

Moje chyba je, že jsem si smlouvu nepřečetla, ale ten člověk co mi volal dělal, že je vše v pohodě, tudíž město ode mě přebralo 8.000 Kč, aniž by mělo se mnou smlouvu. Volala jsem tam a oni mi řekli, že musím zažádat o další smlouvu a zaplatit další 1.000 Kč, protože jsem značku využívala. A pokud neprodloužím smlouvu, kterou mi město musí schválit, tak mi vyplatí poměrnou část, co jsem zaplatila. Jsem v šoku, nevím, jak se mám zachovat. Předem děkuji za odpověď Miloslava.

 

ODPOVĚĎ:
K Vaší tíži jde to, že jste si smlouvu nepřečetla. Co se týká poplatku, který jste uhradila na telefonickou výzvu na rok 2021, zde doporučuji argumentovat tím, že jste tak učinila na základě telefonického hovoru, kdy město poplatek přijalo a nevrátilo, tudíž by na toto mělo být nahlíženo tak, že zaplacením tohoto poplatku ve výši 4.000 Kč došlo k prodloužení smlouvy o rok. V případě totiž, že by to tak nebylo, bylo město povinno Vám zaplacenou částku vrátit, není oprávněno si jich nechat.
Co se týká poplatku na rok 2022, tak zde je situace trochu odlišná, jelikož zde nebyl žádný telefonický kontakt ze strany města. V tomto případě ovšem i tak můžete argumentovat tím, že město si poplatek ponechalo, nikdo Vás kvůli tomu nekontaktoval, až nyní, tudíž by toto šlo považovat za prodloužení smlouvy o další rok. I zde platí, že město si nemůže ponechat peníze, které mu přijdou na účet, pokud pro to není důvod.
V každém případě je vhodné, aby samotné užívání parkovacího místa bylo dále upraveno smlouvou, tedy aby bylo smluvně upraveno to, že jste oprávněna parkovací místo dále užívat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.