Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám jako občan právo na nahrávku ze zastupitelstva z roku 2012? Na zastupitelstvu jsem hovořila jako občan a OSVČ. V zaměstnání mám pracovní úvazek částečný na 6 hodin denně. Jsem nucena pracovat 8 hodin. K lékaři propustku nedostanu, neboť jsem na zkrácený úvazek. Pracuji v lázeňství, děkuji za odpovědi.

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do tří částí:
1/ Nahrávka ze zasedání zastupitelstva obce:
Ano, pokud tato nahrávka stále existuje, máte právo na její vydání (resp. na vydání její kopie). Na obec se proto můžete obrátit s žádostí o poskytnutí informace, a to v podobě vydání kopie předmětné nahrávky. Tuto žádost je zapotřebí podat ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím.
V § 14/2 zákona o svobodném přístupu k informacím je uvedeno, jaké náležitosti musí mít žádost o podání informace (tedy Vaše žádost o poskytnutí kopie předmětné nahrávky). Dle tohoto ustanovení konkrétně platí, že:
„Ze žádosti musí být zřejmé, kterému povinnému subjektu je určena, a že se žadatel domáhá poskytnutí informace ve smyslu tohoto zákona. Fyzická osoba uvede v žádosti jméno, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu nebo, není-li přihlášena k trvalému pobytu, adresu bydliště a adresu pro doručování, liší-li se od adresy místa trvalého pobytu nebo bydliště … Adresou pro doručování se rozumí též elektronická adresa. “
K této problematice se dočtete více například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/transparentnost-uzemni-samospravy-a-poskytovani-zaznamu-z-jednani-zastupitelstva-obce-108303.html
2/ Práce na zkrácený úvazek:
Pracujete-li na tříčtvrtinový úvazek (tedy 6 hodin denně), může po Vás zaměstnavatel požadovat práci nad rámec této doby pouze s Vaším souhlasem. Z dotazu nevyplývá, zda jste takový souhlas udělila paušálně (například v pracovní smlouvě).
Práce nad rámec šesti hodin denně, a to až do limitu osmi hodin denně, nepředstavuje ve Vašem případě práci přesčas (za tuto práci Vám tedy náleží běžná mzda/plat, nikoli však příplatek za přesčasovou práci). Příplatek za přesčasovou práci by Vám náležel až za práci, která bude přesahovat limit osmi hodin denně (jak to vyplývá z § 78/1 písm. i) zákoníku práce).
3/ Vyšetření u lékaře:
Skutečnost, že pracujete na zkrácený pracovní úvazek, není překážkou tomu, aby Vám zaměstnavatel poskytl volno za účelem návštěvy lékaře (v tomto ohledu není žádný rozdíl mezi zaměstnanci pracujícími na plný a zkrácený pracovní úvazek).
Podmínky pro poskytování pracovního volna za účelem návštěvy lékaře jsou zakotveny v bodě 1 přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. Dle tohoto ustanovení konkrétně platí:
„a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a). “
Jsou-li ve Vašem případě splněny všechny podmínky dle některého z výše citovaných odstavců, máte právo na poskytnutí pracovního volna.
Pokud Váš zaměstnavatel nedodržuje své povinnosti (ať už v oblasti práce nad sjednaný pracovní úvazek, nebo v oblasti poskytování pracovního volna za účelem návštěvy lékaře), můžete v této věci kontaktovat místně příslušný oblastní inspektorát práce:
http://www.suip.cz/
____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.