Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2019 jsme s přítelkyní zakoupili pozemek určený k výstavbě rodinného domu. Když jsme si pozemek prohlíželi, zjistili jsme, že na pozemku se nachází betonová šachta s poklopem a z ní je výpusť na náš pozemek. Na pozemku není zřízeno žádné věcné břemeno.

Kanalizace dále prochází přes pozemek obce (chodník) a jsou do ní napojeny veškeré vpusti ze silnice (silnice v majetku Správy a údržby silnic), tudíž veškerá voda ze silnice vtéká do vpustí a touto kanalizací teče na náš pozemek. Před koupí jsme kontaktovali starostu obce, který o problému věděl a sdělil nám, že by byl schopný se podílet na zatrubnění strouhy, která vznikla vypouštěním vody ze šachty, dále také uvedl, že k této kanalizaci neexistuje žádná dokumentace. Napsali jsme tedy žádost na zastupitelstvo o úhradu potrubí, zemní práce a položení trubek bychom si hradili sami. Poté starosta provedl místní šetření a sdělil nám, že z této kanalizace nevytéká žádná voda obce, že nám bohužel s touto žádostí nemůže vyhovět.   Domluvil ovšem schůzku se zástupci správy a údržby silnic přímo na pozemku. Správa a údržba silnic za naší přítomnosti provedla cisternou zkoušku vpustí a opravdu se potvrdilo, že veškeré vpusti jsou odvodněny na náš pozemek. Na místě jsme se domluvili, že sjednají nápravu, buď formou zatrubnění (kde bychom mezi sebou uzavřeli věcné břemeno) nebo formou přespádování potrubí. Ná základě této schůzky jsme vyzvali písemně Správu a údržbu silnic k odstranění betonové šachty z našeho pozemku. Odpověď nás velice překvapila. SÚS nám oznámilo, že kanalizace není jejich ve smyslu § 12 odst. 3) Zákona č. 13/1997 Sb. o součást silnice. Ve vyjádření uvádí, že objekty v okolí využívají tuto kanalizace k likvidaci dešťových a splaškových vod. Další informace od SÚS, že tedy kanalizace pod obecním pozemkem, což je chodník podél komunikace, je v majetkové správě obce. Dále nás informovali, že nemůžeme šachtu ani odstranit, že bychom zabránili likvidaci jejich vod na našem pozemku. Další jejich názor, že šachta je stávající a nachází se zde dlouho, že s tím nic dělat nehodlají. Ovšem žádné dokumenty nám k tomu nepředložili. K prověření likvidace splaškových vod v dešťové kanalizaci jsme kontaktovali nadřízený orgán, statutární město. Kontaktovali jsme tedy znovu obec a její vyjádření zní, že kanalizace v žádném případě její není. Byli jsme pátrat i v archivu na stavebním úřadě a žádná dokumentace k našemu pozemku není, kanalizace nikde neexistuje. Prosíme o radu, jaké další kroky podniknout. Domníváme se, že každy vlastník pozemku je povinný likvidovat vzniklou vodu na svém pozemku a hlavně likvidace vody takovým způsobem poškozuje náš pozemek.

ODPOVĚĎ:
Máte-li zájem o rychlé řešení nastalé situace, lze Vám doporučit realizovat zatrubnění předmětné strouhy na vlastní náklady. V takovém případě by bylo nezbytné získat přivolení místně příslušného vodoprávního úřadu, popř. rovněž úřadu stavebního. Ze znění dotazu usuzuji, že o toto řešení zájem spíše nemáte (vyzdvihuji nicméně jeho rychlost a právní bezproblémovost).
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, jaké informace jste získali konzultací se statutárním městem. Statutární město je (mimo jiné) vodoprávním úřadem, který by měl vést evidenci kanalizace v oblasti své působnosti.
Je pravdou, že kanalizace, včetně úprav k odvádění vody, lapolů a sedimentačních nádrží, je součástí dálnice, silnice nebo místní komunikace jen tehdy, slouží-li výlučně k odvádění povrchových vod z této komunikace. V ostatních případech je součástí pouze dešťová vpusť s šachtou a přípojkou do kanalizačního řádu (jak to vyplývá z § 12/3 zákona o pozemních komunikacích). Je nicméně nutné si  uvědomit, že zákon o pozemních komunikacích je účinný od 1. 4. 1997. Pakliže je předmětná šachta na Vašem pozemku vybudována již dlouhou dobu, nelze vyloučit, že vznikla ještě před účinností tohoto právního předpisu (a tudíž za jiných právních poměrů). Tento argument, použitý SÚS, proto nepovažuji za příliš relevantní.
Další informace se v této souvislosti můžete pokusit získat ještě u místně příslušného pracoviště katastrálního úřadu (nepředpokládám nicméně, že by zde byla – a to i historicky – takto drobná stavba evidována).
Máte-li zájem o jednoznačné zjištění, kdo je vlastníkem předmětné šachty (přičemž v úvahu přichází buď obec nebo kraj, reprezentovaný SÚS), můžete se obrátit na místně příslušný okresní soud s tzv. určovací žalobou. Dle § 80 Občanského soudního řádu totiž platí, že:
„Určení, zda tu právní poměr nebo právo je či není, se lze žalobou domáhat jen tehdy, je-li na tom naléhavý právní zájem. “
Naléhavý právní zájem je dle mého názoru na Vaší straně jednoznačně dán, neboť Vámi vlastněný pozemek je vodou poškozován, přičemž současný stav by Vás v budoucnu rovněž rušil při výkonu vlastnického práva (a to zejména poté, co na tomto pozemku postavíte dům).
Na základě této žaloby zahájí soud řízení, v jehož rámci určí, kdo je vlastníkem předmětné šachty. Za vlastníka může soud určit pouze toho, kdo bude v soudním řízení figurovat jako žalovaný – vhodné proto bude, abyste v rámci jedné žaloby žalovali jak obec, tak kraj (resp. SÚS).
Pro učinění tohoto právního kroku Vám v každém případě doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.