Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem pozemek, ke kterému bylo v roce 2008 vydáno řádné stavební povolení na dům a kanalizační a vodovodní přípojku. Realizována byla jen přípojka, dům jsme nezačali stavět. Nyní jsem chtěla od obce, aby mi dali vodoměr a mohla jsem začít na pozemku aspoň trochu pracovat. Obec mi řekla, že vodoměr mi dát nemůže, protože obecní přípojka vede přes soukromé pozemky, se kterými nebyla uzavřena smlouva o věčném břemeni a že:

- stavební povolení už mi neplatí
- vodoměr dát nemůžou (jeden z majitelů pozemku přes který vede přípojka nesouhlasí s věcným břemenem)
- mám přispět a zaplatit nějaké poplatky za řízení spojené s kanalizací
Dotaz:
- mohu požadovat od obce, aby přípojku “vydrželi”?
- moje stavební povolení opravdu neplatí i když přípojka existuje již 10 let?
- mohou po mě chtít nějaké poplatky? Mám pocit, že je to problém obce, že si neudělali smlouvy, proč za to mam platit já?
Děkuji. Věroslav

ODPOVĚĎ:
Ve stavebním povolení stavební úřad stanoví podmínky pro provedení stavby. Stavební povolení pozbývá platnosti, jestliže stavba nebyla zahájena do 2 let ode dne, kdy nabylo právní moci. Dobu platnosti stavebního povolení může stavební úřad prodloužit na odůvodněnou žádost stavebníka podanou před jejím uplynutím. Podáním žádosti se staví běh lhůty platnosti stavebního povolení.
Pokud tedy nebyla zahájena stavba, Vaše stavební povolení pozbylo platnosti.
Vydržení přípojky nepřichází v úvahu. Zákon č. 274/2001 Sb. , jednoznačně stanovuje, kdo je vlastníkem přípojky. Navíc vydržení by předpokládalo, že obec bude přípojku v dobré víře užívat, což nepřichází za této situace v úvahu. V úvahu bohužel ani nepřichází vydržení věcného břemeno k pozemku osoby, která nesouhlasila s jeho zřízením smlouvou.
Je otázka, za co přesně mají tyto poplatky být. Doporučuji důkladně prostudovat, za co přesně máte poplatky hradit, a podle toho je možné pak rozporovat tuto povinnost.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydržení věcného břemene přípojky vodovodu, kanalizace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.