Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je obec povinna zveřejňovat územní plánování vč. souvisejících regulačních plánů způsobem umožňujícím dálkový přístup (internet, internetový web) po celou dobu platnosti? Plánujeme stavební úpravu (fasáda Vinyl Siding), na webu města jsme se seznámili s územním plánem, nejsou překážky. Koupili jsme materiál a šli ohlásit SÚ.

Zde se vynořil jakýsi 15 let starý územní plán pro regeneraci dotčeného území. Ten mj. regulativy uváděl nevhodnost umělých hmot při povrchových úpravách objektů. Tento plán však město v sekci územního plánování na webu vyvěšen nemá a není ani jinak dálkově zpřístupněn. Nyní nám stavební úřad úpravu na základě toho tajemného předpisu nechce povolit. Mohu argumentovat tím, že porušením zákona o zveřejňování informací způsobem umožňujícím dálkový přístup (§ 165 odst. 2 Stavebního zákona) jsme byli uvedeni v omyl a tudíž poškozeni tím, že máme nakoupený drahý materiál, který nemůžeme použít? Výrok stavebního úřadu je, že územní plán regenerace není zveřejněn proto, že již pozbyl platnosti, ale připravuje se nový, který má obsahovat stejné regulativy. Proto jej SÚ bere jako závazný. Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Dle § 165/1 stavebního zákona je pořizovatel územního/regulačního plánu povinen uložit tyto u obce, pro kterou byly pořízeny. Co se však týče povinnosti zveřejnit tyto dokumenty způsobem umožňujícím dálkový přístup, uvádí § 165/2 a 3 stavebního zákona pouze a/ vymezení zastavěného území (ve formě opatření obecné povahy), b/ údaje o vydaném územním plánu, regulačním plánu a místech, kde je možné do této územně plánovací dokumentace a do její dokladové dokumentace nahlížet, a c/ zastupitelstvem obce schválenou zprávu o uplatňování územního plánu. O povinnosti obecního úřadu k zveřejnění územního/regulačního plánu způsobem umožňujícím dálkový přístup tak nelze v intencích stavebního zákona hovořit.

Pozbyl-li však Vámi zmiňovaný územní plán dle vyjádření stavebního úřadu již platnosti, není samozřejmě možné, aby nebyl Váš stavební záměr stavebním úřadem povolen s odkazem právě na takový dokument. Za této situace je nutné posuzovat Váš stavební záměr pouze optikou obecně závazných právních předpisů, týkajících se územně-technických požadavků na výstavbu (zejména se jedná o vyhlášky č. 501/2006 Sb. a č. 268/2009 Sb.). V tomto okamžiku Vám lze proto doporučit obrátit se na stavební úřad s žádostí o informaci o ne/platnosti předmětného územního plánu. Obdržíte-li písemnou odpověď o jeho neplatnosti, podejte žádost o vydání územního rozhodnutí/souhlasu, resp. stavební ohlášku/žádost o vydání stavebního povolení. V případě neúspěchu se pak proti zamítavému rozhodnutí stavebního úřadu odvolejte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.