Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovala jsem pro firmu po několik let na IČO, smlouva byla taková dost neříkající, vše fungovalo spíše "na dobré slovo", ale několik let to fungovalo dobře. Dělala jsem pro ně i na půl úvazku v době rodičovské a po ní jsem se měla nastoupit zpět na plný úvazek. Nic takového samozřejmě nebylo ve smlouvě, jen domluvené. Nakonec mě ale vyhodili v průběhu rodičovské dovolené RD.

Smlouva to umožňuje, není zaměstnanecká, ale bylo to pro mě nečekané a navíc jejich způsob nebyl vůbec slušný.   Když jsem si o tom víc vyhledala, přijde mi, že se jednalo celou dobu o tzv. švarcsystém, protože jsme měli danou pracovní dobu, docházku, něco jako dovolené, kancelář, nadřízené atd. Minimálně dvě oddělení v té firmě takhle pracují, přitom firma je zavedená a mohla by ty lidi normálně zaměstnat, jenom chtějí ušetřit. Když to ale budu chtít nahlásit na inspektorát práce, aby se jiným lidem nestalo to, co mě, nebude to znamenat postih i pro mě? Již pro firmu nepracuji, ale v minulých letech jsem v tomto systému pracovala. Týkala by se případná pokuta i mě? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Patricie.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho popisu vyplývá, že se skutečně může jednat o nelegální zaměstnávání, kdy může být finanční sankce udělena také osobě v pozici "zaměstnance".
Nelze předjímat rozhodnutí inspektorátu práce, ale ze zkušenosti mohu říci, že vzhledem k tomu, že Váš vztah k "zaměstnavateli" již skončil, inspektorát se jím zabývat nebude. Nicméně není možné toto tvrdit s naprostou jistotou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.