Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně rozdělení SJM po rozvodu. Soudkyně vynesla rozsudek tak, že nemovitost pořízená za dobu trvání manželství připadne manželovi bývalému, avšak hypoteční úvěr na tuto nemovitost nám oběma. Soudkyně absolutně ignorovala rozsudek nejvyššího soudu číslo 22Cdo 753/2020, kde se společný dluh vzniklý v souvislosti s pořízením věci, která je předmětem vypořádání, považuje za mimořádnou okolnost a měl by být přikázán tomu, komu bude přikázána nemovitost.

Navíc jsme se během několika jednání sami dohodli o tom, že úvěr převezme na sebe a je to v protokolech. Tuto skutečnost ignorovala, jakož i judikát, který sama několikrát citovala, avšak k mému překvapení rozhodla úplně jinak než předem avizovala. Budu se odvolávat ke krajskému soudu. Mám šanci? Je můj výklad správný? Děkuji. Jaromíra.

 

ODPOVĚĎ:
Při odvolacím řízení máte šanci vždy. Soudy by měly ve shodných věcech rozhodovat shodně tak, aby nedocházelo k nedůvodným rozdílům, nicméně tak praví princip předvídatelnosti. Proto mě i překvapuje, že neakceptovala dohodu, kterou jste předkládali. Nevím však, jakým způsobem rozhodnutí odůvodnila a co ji vedlo k tomu, že rozhodla v tom smyslu, který uvádíte.
Věřím, že u odvolacího soudu uspějete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.