Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nějaká firma začala provádět na místním sídlišti výkopové práce, pokládá optické kabely asi. Nikde žádná cedule - kdo kope, jak dlouho, žádná vedoucí osoba, telefon, nic. Veškeré žádné zabezpečení výkopů, v jednom domě bydlí zrakově postižený pán, ten snad už týden nebyl venku, když jsem jednoho pracovníka upozornil, že na chodníku nemá hlína a beton co dělat, sdělil mi, že když tam není dlažba tak to žádný chodník není.

Následující den jsme se opět potkali a po mém dotazu kdy bude výkop zapraven mi sdělil, že jsem hajzl a ať si stěžuji třeba na ministerstvu. Na obci nám řekli, že stavba nepotřebovala povolení, že tam kopou Romové a že s tím nemůže nic dělat. Děkuji za odpověď. Hynek.

 

ODPOVĚĎ:
Stavební povolení či ohlášení nepotřebuje   nadzemní a podzemní komunikační vedení sítí elektronických komunikací, jejich antény a stožáry, včetně opěrných bodů nadzemního, nebo vytyčovacích bodů podzemního komunikačního vedení, telefonní budky a přípojná komunikační vedení sítě elektronických komunikací a související komunikační zařízení, včetně jejich elektrických přípojek, s výjimkou budov.
Nicméně to neznamená, že takto při takto prováděných pracích nemusí být dodržovány bezpečnostní předpisy. Požadavky na zabezpečení staveniště upravuje zejména příloha č. 1 Nařízení vlády č. 591/2006 Sb. Povinnosti zabezpečit staveniště se nelze zprostit.
Obec určitě nemůže celou věc přejít s tím, že tam kopou Romové a nemůžou s tím cokoliv dělat. Doporučuji se písemně obrátit jak na stavební úřad, tak i na obec a na samotného zhotovitele prací, upozornit na nezabezpečení staveniště tak, jak vyžadují právní předpisy.
Doporučuji vést veškerou komunikaci výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.