Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj dotaz se týká ceny za sepsání darovací smlouvy. Moje maminka mi chce darovat dům se zahradou a nějaké pozemky, které zdědila. Vše bude řešeno jednou darovací smlouvou. Zajímá nás max. cena za poskytnuté služby advokátem. Počítáme s hodinovou konzultací před sepsáním smlouvy, podpis smlouvy, zajištění zápisu do katastru nem. advokátem a ověření podpisu na smlouvě u advokáta. Nevím zda se cena darovací smlouvy odvíjí od ceny za nemovitost či pozemky, nebo jestli je dána sazebníkem případně jakým. Děkuji za upřesnění.

ODPOVĚĎ:
Advokát je oprávněn sjednat si odměnu smluvní nebo mimosmluvní. Většina advokátů ve věci sepisu smlouvy volí variantu smluvní, neboť pokud by se řídili advokátním tarifem, tedy vyhláškou č. 177/1996 Sb. , tedy odměnou mimosmluvní, museli by účtovat odměnu, která se odvíjí od hodnoty nemovitosti, a to by byla částka skutečně vysoká, v řádu několika desítek až stovek tisíc. Pokud advokát účtuje odměnu smluvní, pohybuje se v případě darovací smlouvy v praxi kolem 10.000  Kč,

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.