Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rámci rozvodu manželství úpravy péče jsem si "užil" své se soudy i policií. (tento stát prostě děti nechce, nechce a prostě nechce). V současnosti mám dceru v péči a matka má stanoven "styk", který nevyužívá (třeba i 10 měsíců v kuse). Matka dala již dva návrhy na snížení výživného na 300 Kč a to předběžným opatřením.

Soud vše zamítl a nařídil jednání ve věci samé, což je dobré. Matka vyvinula obrovskou energii, jak doložit svoji nemajetnost a zdravotní neschopnost a nezaměstnanost.
Soud dokonce požádala o přidělení advokáta, protože se ze zdravotních a finančních důvodů nemůže účastnit jednání.
Soud ve věci přidělení advokáta zatím nic nepodnikl.
Opatrovník mě při jiné příležitosti sdělil že na jednání nedorazí a písemně se vyjádří, že snížení výživného z 2500 na 300 je blbost.
Lze se omluvit z jednání a souhlasit s projednáním bez mé přítomnosti?
Kolik dní před jednáním je dobré datovou zprávou se omluvit a písemně se k věci vyjádřit.
Je to možné takto?
Vždy se ne jednání chodilo nebo se obstrukcemi odročovalo, tehdy však šlo o zásadní rozhodnutí - výchova.
Já nepovažuji za dobré se tam přiřítit s právním zastoupením, když možná matka ani opatrovník nedorazí.
Přijde mi vhodné aby tam byl soudce sám v prázdné místnosti a návrh prostě zamítl (odvolací soud by pak neměl co řešit, matka se odvolá).
Nebo tam bude matkou najatá právnička, sama čímž soud bude vnímat snad, že na palmaré má matka peněz vždycky dost.
Z mé strany se jedná o protichůdné pocity, jsem příjemce výživného (matka v podmínce si jej prostě nedovolí neplatit). Současně považuji výživné za obrovskou chorobu rodinného práva, mělo by být zcela zrušeno, rodiče by pak neusilovali o výlučnou péči, soudních jednání by byla desetina, policajtů by bylo potřeba polovina, exekutorů také, ve věznicích by bylo místo a děti by to bez nového oblečení a mobilů také dali.
Nemohu prostě soudu napsat, že výživné nechci výměnou za to aby nás matka dožadováním se svých práv nemohla poškozovat (jedovatý dopis učitelce nebo lékařce atp. nebo agresivní dožadování se práva na styk bez předchozí informace), systém prostě dává rozvedeným platformu k legálnímu poškozování druhého bývalého partnera a to ZADARMO. Děkuji, Jan.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se k soudu nedostavíte, vystavujete se nebezpečí, že soud jednání odročí a bude Vaši přítomnost vyžadovat. Zákon jednoznačně stanoví, že dítě vyživováno být musí, soud je povinen zkoumat majetkové poměry obou rodičů a je povinen výživné stanovit. Můžete se samozřejmě k soudu s omluvou nedostavit, ale záleží vždy na konkrétním soudci, jak se k věci postaví. Omluvu s vyjádřením byste měl k soudu poslat minimálně deset dní předem.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kolik dnů předem by se měl účastník soudního řízení omluvit soudu, že se nemůže dostavit na soudí líčení?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.