Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po mámě budu dědit pozemky (orná půda, vinohrad). Všechny jsou v užívání místního zemědělského družstva. Družstvo na některých, se souhlasem majitele, vysadilo vinohrad s tím, že při případném vrácení pozemku, po uplynutí doby dané smlouvou, vrátí pozemek uvedený do původního stavu, nebo doplatíme zbytkovou cenu vinohradu.

Jakým způsobem je potřeba pozemky pro dědické řízení ocenit? Odhadcem, podle bonity, určením ceny dědici, cenu navrhne notář. Domnívám se, že na pozemky, kde nájemce vysadil vinohrad, by se mělo pohlížet jako na ornou půdu, protože pozemek byl sice zhodnocen, ale při jeho případném vrácení cenu zhodnocení zaplatím nebo bude uveden do původního stavu. Děkiuji za odpověď Radomír.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se u notáře na ceně s ostatními dědici nedohodnete, bude třeba udělat znalecký posudek. Znalec vychází z oceňovacích předpisů a zásadní pro něj bude, jak je pozemek veden v evidenci nemovitostí, zda jako orná půda nebo jako vinice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.