Počet stránek ve webu: 43.319

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka upadla v prosinci 2023 v nákupním supermarketu kvůli chybě zaměstnance, který uprostřed uličky umístil ukotvení mrazících boxů. Maminka (ročník 1951, v důchodu) měla komplikovanou frakturu ramene a bohužel má doživotní následky. Od supermarketu, respektive od společnosti, která byla odpovědná za tato ukotvení jsme dostali formuláře a jeden z nich je posudek o bolestném.

Maminka poslední dva týdny chodí k jednomu lékaři k druhému a každý jí odmítá tento posudek vypracovat. Obvodní lékař maminku odmítl s tím, že nemá právo to vyplňovat, jelikož se nejedná o pracovní úraz. Na chirurgii maminku odmítli, maminka byla dokonce u své pojišťovny VZP za revizním lékařem a ten tvrdí, že to nespadá do jeho kompetence. Můžete mi prosím říct, jaký lékař má tento posudek ze zákona vyplnit. Protože podobné chování je nepřípustné a maminka už neví kam jít. Děkuji Vám moc. S pozdravem Maxmilián.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás nepotěším, nicméně žádný právní předpis neukládá nějakému konkrétnímu lékaři (obvodní praktický lékař, ošetřující lékař, revizní lékař zdravotní pojišťovny apod.) povinnost vyplnit tzv. posudek o bolestném (pro případ nepracovního úrazu). Tím, že Vámi zmiňovaní lékaři žádost Vaší maminky odmítli, tedy neporušili žádnou svou právní povinnost.
Je obvyklé, že tento posudek vyplňuje obvodní praktický lékař (na základě zdravotnické dokumentace, kterou mu pacient dodá), k čemuž je samozřejmě oprávněn či ošetřující lékař (který má o utrpěném úrazu nejvíce informací). Může se však také stát, že žádný z těchto lékařů nemá časové kapacity k vyplnění formuláře (posudku) či to z jiného důvodu odmítne.
Vaše maminka může s žádostí o vyplnění posudku o bolestném oslovit v podstatě jakéhokoli lékaře (s příslušnou odborností – chirurgie). Bude vhodné, pokud si Vaše maminka předem u zvoleného chirurga telefonicky ověří, zda bude ochoten posudek vyplnit. Spolu s posudkem bude Vaše maminka muset lékaři předat i kompletní kopii zdravotnické dokumentace, která se k jí utrpěnému úrazu vztahuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.