Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně posuzování zdravotní způsobilosti k práci. Pokud posudek o zdravotní způsobilosti vydává neatestovaný lékař se svým jménem a podpisem (sice s razítkem odborného garanta), tak jsou posudky neplatné? Jedná se o lékaře bez základního kmene, ale v rámci činností stanovené v rámci poskytovaní odborného dozoru mu byly vzhledem k 8 leté praxi čistě v pracovním lékařství svěřeny školitelem i samostatné činnosti nad rámec vyhlášky č. 280/2018 Sb. (to je předpokládám přípustné řešení).

Bohužel na zaměstnavatele přišel na podnět konkurence inspektorát práce, který se cíleně zajímal především o vzdělání tohoto neatestovaného lékaře (a jeho garanta). Může z toho mít problém i zaměstnavatel nebo se začne toto šetření řešit pouze s poskytovatelem PLS, který bude muset předložit smlouvy o odborném dohledu, vymezené činnosti atd. ? Lze ověřit, zda byl garant přítomen na pracovišti nebo pouze na telefonu? Děkuji, Liliana.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je podle § 54 odst. 2 písm. a) zákona o specifických zdravotních službách povinen uzavřít písemnou smlouvu o poskytování PLS s poskytovatelem PLS. Poskytovatelem zdravotních služeb, mezi něž patří i služby pracovnělékařské může být podle § 2 odst. 1 zákona č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách, pouze fyzická nebo právnická osoba, která získala oprávnění od krajského úřadu. Skutečnost, zda má smluvní partner zaměstnavatele příslušné oprávnění, je možné ověřit v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb.
Pokud zaměstnavatel splnil všechny své povinnosti v tomto směru, odpovědnost za služby poskytované poskytovatelem PLS nese pouze tento poskytovatel.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Posudek o zdravotní způsobilosti vydaný neatestovaným lékařem - je platný nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.