Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz, zda došlo k zanedbání lékařské péče, kvůli které mi nyní umírá maminka.   Maminka v prosinci 2021 prodělala akutní zánět žlučníku. Byla převezena sanitkou do nemocnice, kde jí byl žlučník vyoperován. Zánět byl hodně rozsáhlý a proto nešel vyndat laparoskopicky, ale museli mamince rozříznout celé břicho. Tudíž do dutiny břišní bylo dobré vidět.

Maminku za pár dní pustili domu s dietou a za pár dní si měla dojít na vydání stehů. Od té doby nebyla žádná kontrola, žádná další zpráva, jen ta propouštěcí z nemocnice.   Po pár měsících si maminka začala stěžovat na bolesti břicha a měla stále vysoké CRP. Naposledy byla u svého praktického lékaře 08/2022, protože bolesti se stupňovaly. Poslal ji na ultrazvuk, tedy sono. V nemocnici si jí hned nechali a udělali i CT vyšetření. Poté ji propustili a na pro pouštěcí zprávě bylo laicky řečeno "zhoubný novotvar žlučníku o velikosti citrónu a léze na játrech". 27.9.2022 byla maminka na onkologii, kde jí lékař oznámil pro nás všechny šílenou zprávu, že pro ní není žádná léčba a zároveň se tam dozvěděla, že v nemocnici, kde jí brali v prosinci 2021 žlučník dělali biopsii a v lednu 2022 měli výsledky s tím, že tam byl nádor. Maminku nikdo neinformoval, nikdo jí nezavolal, nikdo jí nevyšetřil, prostě zpráva zkončila někde v šuplíku a nikdo nic neřešil.   Já si myslím, že je to zanedbání lékařké péče, došlo k pochybení ze strany nemocnice, kvůli které teď moje maminka nemá šanci na uzdravení a bude umírat bolestivou smrti. Zbývá jí dle lékařů maximálně pár měsíců života. Kdyby to někdo řešil hned v tom lednu 2022, možná by neměla ty metastázy na játrech, dalo by se to operovat a dnes (18.10.2022) by byla v pořádku.   Prosím jaký máte na věc názor vy? Chceme s maminkou podat na nemocnici žalobu, aby takhle nedopadl další nevinný člověk, který, své zdraví svěří lékařům a ti mu pomůžou jen do hrobu. Děkuji Vám za Vaši odpověď Juliana.

 

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že poskytovatel zdravotních služeb je povinen informovat pacienta o jeho zdravotním stavu, stejně jako o jeho vývoji. Konkrétně dle § 31/1 písm. a) zákona o zdravotních službách je poskytovatel zdravotních služeb povinen:
„zajistit, aby byl pacient srozumitelným způsobem v dostatečném rozsahu informován o svém zdravotním stavu a o navrženém individuálním léčebném postupu a všech jeho změnách …“
Tato informace o zdravotním stavu musí obsahovat (mimo jiné) údaje o:
„příčině a původu nemoci, jsou-li známy, jejím stadiu a předpokládaném vývoji“
(jak to vyplývá z § 31/2 písm. a) zákona o zdravotních službách), přičemž tato informace o zdravotním stavu musí být pacientovi sdělena nejen při přijetí do péče, nýbrž vždy, je-li to s ohledem na poskytované zdravotní služby nebo zdravotní stav pacienta účelné.
Pakliže poskytovatel zdravotních služeb nesdělil Vaší matce takto závažný nález, dalo by se skutečně uvažovat o tom, že zanedbal svou základní informační povinnost.
Pro získání většího množství informací Vaší matce doporučuji:
1/ vyžádat si nahlédnutí do zdravotnické dokumentace vedené o ní v nemocnici (na což má Vaše matka dle § 65/1 písm. a) zákona o zdravotních službách právo) – tímto způsobem si může Vaše matka ověřit, zda tato zdravotnická dokumentace skutečně obsahuje výsledky provedené biopsie a zda z nich existence nádoru (již v lednu 2022) vyplývá – zdravotnickou dokumentaci si Vaše matka může samozřejmě okopírovat,
2/ podat písemnou stížnost (§ 93 a násl. zákona o zdravotních službách) – tuto stížnost je nutné adresovat přímo poskytovateli zdravotních služeb, na jehož péči si Vaše matka stěžuje (tedy nemocnici) – pokud by nebyla Vaše matka s vyřízením stížnosti spokojená, bude se moci „odvolat“ k místně příslušnému krajskému úřadu, který v této věci zahájí šetření.
Vyjde-li najevo, že poskytovatel zdravotních služeb skutečně zanedbal svou základní informační povinnost, bude možné požadovat po něm finanční odčinění vzniklé újmy. Nedojde-li k mimosoudní dohodě, bude zapotřebí podat k soudu žalobu. Pro učinění tohoto kroku doporučuji Vaší matce využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí zdravotnického, popř. občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.