Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je obvodní lékař nějak povinnen mi napsat zprávu o úraze. Nikdy dřív jsem u bývalé praktické lékařky nenosila žádné předvyplněné papíry z pojišťovny, ani moje pojišťovna to nikdy nechtěla. Vždy jsem jen poslala zprávy a konečnou zprávu mé pojišťovačce a bylo vyřízeno.   Nyní mi praktický lékař nechce zprávu vydat, pouze na objednání a s vyplněnou žádostí.

Tak bych ráda věděla, jak to tedy je a který postup je správně. Ne, že bych chtěla dělat potíže, ale u tohoto doktora je problém opravdu vše. Naposledy, když jsem měla ve zprávě napsáno odběry krve cestou OL, tak mi řekl, ať si ty nesmysly odeberou v nemocnici, když to chtějí. Tak mě zajímá toto se zprávami.   Nikde jsem žádný paragraf na toto téma nenašla. Velice Vám děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

 

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu si nejsem jist tím, co máte na mysli pojmem „zpráva“. Může se totiž jednat buď o část zdravotnické dokumentace, kterou o Vás obvodní lékař vede, anebo může jít o formulář vyžadovaný pojišťovnou (za účelem likvidace pojistné události – typicky v případě úrazového pojištění).
Jedná-li se o součást zdravotnické dokumentace, máte samozřejmě právo na pořízení jejích kopií (jak je to výslovně uvedeno v § 65/1 písm. a) zákona o zdravotních službách). Kopii zdravotnické dokumentace si můžete pořídit buď sama (například vyfotografováním), anebo můžete obvodního lékaře požádat, aby kopii pořídil on. V tomto druhém případě bude obvodní lékař povinen pořídit kopii zdravotnické dokumentace do 30 dnů od obdržení Vaší žádosti, přičemž bude oprávněn účtovat Vám za to náhradu vzniklých nákladů (jak to vyplývá z § 66/1 a 3 zákona o zdravotních službách). Pokud by Vám obvodní lékař neumožnil pořízení kopie zdravotnické dokumentace, anebo pokud by pro Vás kopii zdravotnické dokumentace nepořídil (na základě Vaší žádosti) sám, mohl by se dopustit přestupku (dle § 117/3 písm. i) zákona o zdravotních službách).
Pokud máte na mysli vyplnění formuláře, který po Vás požaduje pojišťovna, je situace odlišná. Platná právní úprava nezakotvuje povinnost lékařů tyto formuláře vyplňovat (přestože se jedná o běžnou praxi). Neuspějete-li proto s žádostí o vyplnění formuláře u svého obvodního lékaře, budete muset kontaktovat jiného poskytovatele zdravotních služeb.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.