Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Dlouhodobě jsem na pracovní neschopnosti, nebyla mi uznána "Komplexní lázeňská léčba." Rozhodl jsem se, že již tak bohaté zdravotní pojišťovně pomohu a zažádal o "Příspěvkovou lázeňskou léčbu" (kde bych si platil ubytování a stravu). Nastal problém - již zmíněná moje "neschopenka". Můj dotaz zní: mohu jet na Příspěvkovou lázeňskou léčbu v pracovní neschopnosti? Děkuji, Bedřich

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě se lze ztotožnit s názorem zdravotní pojišťovny, tzn. , že není v zásadě možné absolvovat příspěvkovou lázeňskou léčebně rehabilitační péči v průběhu dočasné pracovní neschopnosti.
Potíž tkví v § 33/4 a 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění, který vymezuje podmínky pro čerpání komplexní a příspěvkové lázeňské léčebně rehabilitační péče.
Zatímco komplexní lázeňská léčebně rehabilitační péče je zaměřena na doléčení, zabránění vzniku invalidity a nesoběstačnosti nebo na minimalizaci rozsahu invalidity, přičemž musí navazovat na lůžkovou péči nebo specializovanou ambulantní zdravotní péči, je příspěvková lázeňská léčebně rehabilitační péče poskytována především pacientům s chronickým onemocněním v případech, kdy nejsou splněny podmínky pro čerpání komplexní lázeňské léčebně rehabilitační péče.
Zákon o veřejném zdravotním pojištění s čerpáním lázeňské léčebně rehabilitační péče v průběhu dočasné pracovní neschopnosti počítá pouze v případě komplexní lázeňské léčebně rehabilitační péče, jak je v § 33/4 zákona o veřejném zdravotním pojištění konkrétně vyjádřeno větou:
„U účastníků nemocenského pojištění se poskytuje v době jejich dočasné neschopnosti k práci. “
Vzhledem k tomu, že v § 33/5 zákona o veřejném zdravotním pojištění není možnost čerpání příspěvkové lázeňské léčebně
rehabilitační péče v průběhu dočasné pracovní neschopnosti vůbec zmíněna, lze dospět k závěru, že tato varianta není
přípustná.
Pro získání dalšího právního názoru Vám doporučuji kontaktovat místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení či
přímo Českou správu sociálního zabezpečení: http://www.cssz.cz/cz
Je možné, abyste svou dočasnou pracovní neschopnost ukončil, pobyt v lázních (v rámci příspěvkové lázeňské léčebně
rehabilitační péče) absolvoval například v rámci své dovolené a následně se opět vrátil do režimu dočasné pracovní
neschopnosti (budou-li pro něj stále dány důvody). Je však pravdou, že se nejedná o řešení, které by pro Vás bylo zvlášť
výhodné.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pobyt v lázních v době neschopenky, DPN, pracovní neschopnosti - dovoluje to zákon?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.