Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budu-li zaevidován mezi uchazeči o zaměstnání na Úřadu práce ČR, mohu jet na příspěvkovou lázeňskou léčbu PLL, tedy do lázní? Bylo mi sděleno, že na PLL nemohu jet v neschopence - prý si mám vzít náhradní nebo neplacené volno nebo dovolenou, ale když budu na ÚP? Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
Samotná lázeňská léčba není důvodem pro vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání, nicméně uchazeč o zaměstnání je povinen mj. poskytovat úřadu práce součinnost (např. pravidelné návštěvy úřadu práce), účastnit se rekvalifikačního kurzu apod.
Pokud byste neposkytoval potřebnou součinnost, hrozí Vám vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Konkrétní právní úprava je obsažena v § 30 zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.) :

Uchazeče o zaměstnání krajská pobočka Úřadu práce z evidence uchazečů o zaměstnání rozhodnutím vyřadí, jestliže bez vážného důvodu
a) odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání,
b) odmítne nastoupit na dohodnutou rekvalifikaci, neúčastní se rekvalifikačního kurzu ve stanoveném rozsahu teoretické a praktické přípravy, neplní studijní a výcvikové povinnosti stanovené vzdělávacím zařízením, které rekvalifikaci provádí, nebo se nepodrobí závěrečnému ověření získaných znalostí a dovedností, anebo uchazeč o zaměstnání, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nepřetržitě déle než 5 měsíců, odmítne nabídku krajské pobočky Úřadu práce na rekvalifikaci,
c) neposkytne součinnost při vypracování individuálního akčního plánu, jeho aktualizaci nebo vyhodnocování anebo neplní podmínky v něm stanovené,
e) odmítne se podrobit vyšetření svého zdravotního stavu nebo psychologickému vyšetření, anebo
f) maří součinnost s krajskou pobočkou Úřadu práce.

Přičemž mařit součinnost lze rozličnými způsoby, např. neprojednání doporučeného zaměstnání ve lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce, popř. lze mařit součinnost i jiným jednáním, kterým zmaří zprostředkování zaměstnání nebo nástup do zaměstnání, což je značně široká oblast.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pobyt v lázních v době evidence o uchazečství o zaměstnání na úřadě práce, ÚP ČR
  • Pobyt v lázních v době evidence uchazeče o zaměstnání - důvod k vyřazení kvůli nedostavení se na ÚP
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.