Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pří výměně střešní krytiny na rodinném domě před 25 roky jsme se souhlasem majitelů sousedního domu (již zemřeli) instalovali obyčejná střešní okna kvůli světlu na půdě domu. Asi před 15 léty jsme jedno okno zrušili a druhé ponechali a vyměnili za nové. Před osmi roky zakoupil sousední dům nový majitel, který má výhrady k oknu směřujícímu na jeho pozemek. Okno je zakryté neprůhlednou fólií a neotvírá se, přesto toto řešení nestačí.

Bohužel jsme opomněli změnu výměny okna nahlásit, případně požádat o souhlas stavební odbor. Prosím proto o radu, zda se dá tento stav dodatečně legalizovat, aniž by museto být okno odstaněno.   Děkuji za odpověď. Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Dodatečná legalizace tohoto protiprávního stavu je samozřejmě možná. Otázkou však zůstává, zda se stavebnímu úřadu přihlásit dobrovolně (tzn. obrátit se na něj rovnou s žádostí o dodatečné povolení stavby/stavební úpravy), anebo zda vyčkat, až provede stavební úřad kontrolu a jaké na jejím základě zaujme stanovisko (pokud Vás soused na stavebním úřadě udá). Toto rozhodnutí ponechávám samozřejmě na Vás.
Dodatečné povolování tzv. černých staveb (resp. stavebních úprav) je zakotveno v § 129 stavebního zákona, dle jehož odst. 3 platí, že:
„Stavbu uvedenou v odstavci 1 písm. b) lze dodatečně povolit, pokud stavebník nebo její vlastník prokáže, že
a) není umístěna v rozporu s cíli a úkoly územního plánování, politikou územního rozvoje, s územně plánovací dokumentací a s územním opatřením o stavební uzávěře nebo s územním opatřením o asanaci území nebo s předchozími rozhodnutími o území,
b) není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje,
c) není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu nebo s veřejným zájmem chráněným zvláštním právním předpisem. “
Rozhodnete-li se být aktivní, můžete se na stavební úřad obrátit s žádostí o dodatečné povolení stavby. Nutno ovšem počítat s tím, že pokud by z nějakého důvodu nebylo dodatečné povolení možné (byť ve Vašem případě mě nenapadá, proč), rozhodne stavební úřad následně o Vaší povinnosti střešní okno odstranit.
Vyčkáte-li na případnou aktivitu stavebního úřadu, měla by být nejdříve provedena kontrola na místě. Stavební úřad pak bude muset zvážit, zda se vůbec o černou stavbu jedná. Nepodaří-li se stavebnímu úřadu dohledat v jeho archivu odpovídající podklady, nemělo by být řízení o nařízení odstranění stavby zahájeno, jelikož to, zda jde o nepovolenou stavbu, nebude prokázáno.
Pakliže by stavební úřad přeci jenom řízení o nařízení odstranění stavby zahájil, bude povinen Vám umožnit (a v tomto smyslu Vás i poučit) požádat o dodatečné povolení stavby. Pakliže o dodatečné povolení stavby požádáte (což Vám lze v takové situaci samozřejmě doporučit), bude řízení o nařízení odstranění stavby přerušeno a bude pokračováno řízením o dodatečném povolení stavby.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.