Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem v exekuci dům s pozemkem. Na podzim 2022 jsme chtěli dělat oplocení (mezi sloupy betonové díly) včetně 2 branek a 2 vjezdů - jeden do garáže a jeden na pozemek). Dle dostupných informaci jsem Stavebnímu odboru v Sedlčanech chtěla záměr oznámit, bylo mi však řečeno, že k tomu musím mít územní souhlas. Pozemek má ze dvou protilehlých stran veřejnou komunikaci a zbylé 2 strany sousedy.

Nakreslila jsem plánek a obešla sousedy, kteří mi udělili souhlas. Jelikož jsem ještě neměla koupené ani branky ani vjezdové brány, Úřad mi nařídil nákres předělat s tím, abych vyznačila jen to, co tam budu dělat. Předělala jsem nákres a znovu obešla sousedy a dostala jsem tedy povolení zatím jen na tu část, na kterou jsem měla materiál. Mezitím jsem si z archivu města požádala o kopii kolaudačního rozhodnutí a stavebního povolení na oplocení. Podotýkám, že kolem pozemku bylo jen nějaké provizorní ohraničení s desek a všeho možného. Požádala jsem tedy datovkou znovu úřad o dokončení oplocení, bylo mi odpovězeno, že musím znovu obejít sousedy a požádat o územní rozhodnutí. Zaslala jsem dotaz, že na oplocení už bylo vydané stavební rozhodnutí, zda na tom trvají a dnes (27.06.2023) jsem obdržela jejich odpověď. Prosím o radu, jak v tomto případě postupovat dále. Předem děkuji a jsem s pozdravem Sáva.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jsem Váš dotaz správně pochopil, obdržela jste od stavebního úřadu povolení (souhlas) s výstavbou části oplocení (není mi jasné, zda se jedná o tu část, která hraničí se sousedy, anebo o tu část, která hraničí s veřejným prostranstvím).
V této souvislosti připomínám, že pokud jsou současně splněny tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše,
není pro vybudování oplocení zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu a samozřejmě ani sousedů (jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Není-li některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna, je zapotřebí získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. f) bodem 13. stavebního zákona).
K žádosti o vydání územního souhlasu je zapotřebí připojit i písemné souhlasy sousedů, a to v podobě podpisu situačního výkresu (§ 96/3 písm. d) stavebního zákona).
Spolu s Vaším dotazem jsem dostal k dispozici pouze scan sdělení, v němž stavební úřad reagoval na Váš dotaz, doručený mu dne 12. 6. 2023. S tím, co stavební úřad v tomto přípise sděluje, lze souhlasit.
Ta část oplocení, která hraničí s veřejným prostranstvím, vyžaduje v každém případě získání územního souhlasu. Skutečnost, že původní vlastník získal na konci devadesátých let povolení ke zřízení oplocení, nehraje ve Vašem případě v podstatě žádnou roli. Hodláte-li vybudovat jiné oplocení (co do jeho rozměrů, použitého materiálu apod.), bude nutné, abyste od stavebního úřadu získala nový územní souhlas. Získání tohoto souhlasu by nebylo nutné, pokud by nešlo o výstavbu nového oplocení, nýbrž pouze o údržbu toho stávajícího – to však (s ohledem na praktickou neexistenci původního oplocení) nepřichází v úvahu.
Chcete-li nastalou situaci co nejrychleji a pokud možno hladce vyřešit, doporučuji Vám uposlechnout pokynu stavebního úřadu – tedy předložit mu aktualizovaný nákres oplocení, spolu s písemnými souhlasy sousedů, resp. předložit stavebnímu úřadu vše, co považuje pro vydání územního souhlasu za nezbytné.
Zejména Vám doporučuji ne/kompletnost Vámi nashromážděných podkladů předem konzultovat s příslušným referentem stavebního úřadu – jeho právní názor a zavedená praxe je pro Vás totiž určující.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.