Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme nezisková organizace Ústeckého kraje a řešíme situaci vzniklou při vybudování zpevněné plochy, která by měla sloužit k parkování vozidel zaměstnanců a celkové výměře 486 m2. Původně to mělo být parkoviště, nicméně nám stavební úřad nevydal povolení a to z důvodu dvou vzrostlých stromů na daném pozemku, ale bylo nám doporučeno vystavět zpevněnou plochu.

Učinili jsme tak, ale nyní řešíme s inspektorátem českého životního prostředí, že při terénních úpravách došlo k obnažení a pošlo kořene jednoho ze stromů. Zajímá nás, jaká povolení jsme k vybudování této plochy měli mít a jak je to se stromy na těchto plochách. děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz je nutné hledat u místně příslušného stavebního úřadu - jeho názor je pro Vás totiž určující (je důležité, jak by Váš stavební záměr vyhodnotil stavební úřad).
Dle znění dotazu usuzuji, že vybudování zpevněné plochy by mohlo být kvalifikováno jako terénní úpravy, popřípadě jako zřízení odstavné plochy. Dle § 96/2 písm. f) a g) stavebního zákona je zapotřebí od stavebního úřadu získat územní souhlas pro realizaci:
- terénních úprav do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2 na pozemcích, které nehraničí s veřejnými pozemními komunikacemi nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady,
- odstavných, manipulačních, prodejních, skladových nebo výstavních ploch nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2, které neslouží pro skladování nebo manipulaci s hořlavými látkami nebo látkami, které mohou způsobit znečištění životního prostředí.
Bylo-li by tomu skutečně tak, je vhodné poukázat na § 96/3 písm. b) stavebního zákona, dle něhož musí žadatel o územní souhlas ke svému oznámení přiložit:
"souhlasná závazná stanoviska, popřípadě souhlasná rozhodnutí dotčených orgánů podle zvláštních právních předpisů ..."
Je velice pravděpodobné, že orgán ochrany přírody by se stal právě tímto dotčeným orgánem, tzn. že by vydal závazné stanovisko, v němž by formuloval podmínky pro realizaci Vašeho stavebního záměru (z hlediska ochrany přírody). Lze očekávat, že v tomto závazném stanovisku by současně určil, jak má být naloženo se stromy na předmětném pozemku. Tímto závazným stanoviskem by se následně stavební úřad musel při svém rozhodování řídit.
Pokud by stavební úřad naznal, že Váš stavební záměr odpovídá vybudování odstavné plochy, bylo by zapotřebí získat i souhlas s tzv. stavební ohláškou. Dle § 104/1 písm. f) stavebního zákona je totiž souhlas se stavební ohláškou zapotřebí pro:
"stavby odstavných, manipulačních, prodejních, skladových nebo výstavních ploch o výměře nad 300 m2 nejvíce však do 1 000 m2, které neslouží pro skladování nebo manipulaci s hořlavými látkami nebo látkami, které mohou způsobit znečištění životního prostředí"
Chcete-li zjistit, jak by měl být Váš stavební záměr kvalifikován, je nutné se obrátit na místně příslušný stavební úřad a vše s ním konzultovat.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.