Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současnosti řešíme koupi pozemku pro stavbu domu a měla bych dotaz na odstupovou vzdálenost. Jedná se o jeden ze šesti pozemků v řadě, kdy ani na jednom momentálně žádná stavba nestojí. Pokud bychom tento pozemek koupili, bude se pravděpodobně jednat o úplně první stavbu, která v této lokalitě vznikne. Chtěli bychom samostatně stojící dům, u kterého ze zákona vyplývá:

"Je-li mezi rodinnými domy volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m". Jak se tato vzdálenost posuzuje, pokud na sousedních pozemcích ještě žádná stavba nestojí? Stačí v tomto případě dodržet zákonné 2 metry od hranice pozemku nebo se nás oněch 7 m také nějakým způsobem týká, i když vedle zatím žádný dům nestojí? Jedná se o to, že pokud bychom nyní postavili 2 m od hranice a v budoucnu stavěl někdo na vedlejším pozemku, tak jeho pozemek tímto krokem "znehodnotíme" a soused bude vzdálenostmi poměrně hodně limitován. Máme tedy obavu, že už v této chvíli bude klást stavební úřad nějaká specifika v rámci odstupů, ale jedná se o pozemek poměrně úzký a případné větší vzdálenosti než 2m, by byly v tuto chvíli značnou nevýhodou. V územním plánu se jedná o individuální plochu bydlení s jediným omezením, a to jedno nadzemní podlaží a půdní prostor.

 

ODPOVĚĎ:
Nejsou-li sousední pozemky dosud zastavěny, nelze předmětné ustanovení (§ 25/2 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území) aplikovat – resp. alespoň teoreticky.
Lze očekávat, že vznese-li některý z dotčených sousedů v tomto ohledu námitku (a to právě ve smyslu citelného znehodnocení jeho pozemku pro eventuální budoucí zástavbu), bude stavebním úřadem k této námitce přihlédnuto – tzn. že stavební úřad rozhodne o větším odstupu Vámi zamýšlené stavby od hranice pozemků (například 3,5 metru).
Pakliže však žádný ze sousedů v tomto smyslu ničeho nenamítne, neočekával bych, že stavební úřad bude z vlastní iniciativy hájit zájmy vlastníků sousedních pozemků (v takovém případě byste tudíž měli vystačit s obvyklou dvoumetrovou odstupovou vzdáleností).
Řešením Vámi popsané situace (a to zejména pro ty sousedy, kteří budou stavět po Vás) by bylo získání výjimky z požadavku § 25/2 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území (dle § 26 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území je totiž možné získat od stavebního úřadu výjimku – tzn. že finální odstupová vzdálenost mezi dvěma rodinnými domy může být menší než sedm metrů).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.