Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused postavil dřevěný plný plot do výšky cca 2 m na hranici našich pozemků podél mého domu. Po celé délce pozemku (30 m) nyní vznikl pruh pozemku o šíři cca 35 cm (ulička) mezi domem a novým plotem. Problém nastal, že nyní nemohu provádět údržbu pozemku nebo případnou údržbu domu. Mohu se nějak bránit? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Ve Vašem případě lze postupovat v podstatě dvěma cestami:
1/ Veřejnoprávní cesta:
Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že soused postavil svůj plot bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu. V první řadě je proto vhodné ověřit, zda k tomu byl soused oprávněn, anebo zda plot představuje nepovolenou (takzvaně černou) stavbu.
K tomu, aby bylo možné zřídit oplocení bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu, musí být současně splněny tyto tři podmínky:
- musí se jednat o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nesmí hraničit s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona). Při současném splnění těchto podmínek byl soused oprávněn vybudovat oplocení, aniž by musel stavební úřad (či Vás) žádat o jakýkoli souhlas. Pokud některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna nebyla, byl soused povinen předem získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
V první řadě proto můžete kontaktovat místně příslušný stavební úřad a informovat se zde, zda se dle jeho názoru jedná o stavbu, k níž soused územní souhlas potřeboval či nikoli. Dospěje-li stavební úřad k názoru, že se jedná o nepovolenou stavbu, bude povinen zahájit v této věci řízení o nařízení odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona). V rámci tohoto řízení bude stavební úřad povinen umožnit sousedovi dodatečnou legalizaci černé stavby - v rámci tohoto řízení by se však mohlo zohlednit zpřístupnění Vašeho domu za účelem oprav, údržby apod.
2/ Soukromoprávní cesta:
V tomto ohledu by mohl být (teoreticky) využitelný § 1020 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků."
Potíž však může tkvět v tom, že toto ustanovení hovoří o "zřizování stavby" - tedy o činnosti (zatímco Váš soused oplocení již dokončil).
Pakliže by soused nebyl ochoten upravit své oplocení buď trvale, anebo dočasně (vždy po dobu provádění oprav či údržby Vašeho pozemku), nezbylo by Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám lze doporučit advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem zabývajícím se oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.