Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Z katastrálního úřadu: "neevidovaná stavba na pozemku označeném parcelním číslem 851/3 v katastrálním území Mařatice". Jde o přístřešek na zahradní nářadí přistavený k vlastní budově na šířce zahrady šířky 7,19m a do hloubky 1,5m (10,785m2) a stojí zde více než 100 let. Protože za budovu a zahradu platím daň z nemovitosti, předpokládám, že nebudu muset platit z důchodu vyměření a zanesení do katastru. Děkuji Mirek.

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu není zřejmé, zda jste katastrálním úřadem nucen k zápisu přístřešku do katastru nemovitostí, anebo zda tak chcete učinit sám.
V první řadě by bylo nutné vyjasnit otázku, zda má být tento přístřešek v katastru nemovitostí vůbec evidován. Dle § 3/1 písm. b) a c) katastrálního zákona se v katastru nemovitostí evidují:
- budovy, kterým se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, pokud nejsou součástí pozemku nebo práva stavby,
- budovy, kterým se číslo popisné ani evidenční nepřiděluje, pokud nejsou součástí pozemku ani práva stavby, jsou hlavní stavbou na pozemku a nejde o drobné stavby.
Co se pak týče evidenčních čísel, jsou jimi dle § 31/2 písm. c) zákona o obcích označovány:
“budovy, které nevyžadují stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu”
Z výše uvedeného vyplývá, že pokud předmětný přístřešek představuje samostatnou stavbu, měl by být označen evidenčním číslem. Dále je podstatné, zda je přístřešek součástí pozemku – tzn. zda na tomto pozemku stál před 1. 1. 2014 (z dotazu vyplývá, že ano) a zda byl tento přístřešek vlastněn touž osobou, která vlastnila i pozemek. Pokud ano, stal se přístřešek součástí pozemku a v katastru nemovitostí evidován být nemusí.
V dotazu uvádíte, že předmětný přístřešek je „přistavený k vlastní budově“ – v takovém případě by bylo možné říci, že přístřešek není samostatnou stavbou, nýbrž se jedná o přístavbu (plošné rozšíření) budovy. Je-li tato budova v katastru nemovitostí evidována, musí být zapsáno i její plošné rozšíření – přístřešek by tedy musel být v katastru nemovitostí zaevidován jako součást budovy.
V první řadě Vám proto doporučuji navštívit místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu (popř. zatelefonovat pracovníkovi katastrálního úřadu, který Vás k zápisu přístřešku do katastru nemovitostí vyzval) a informovat se zde, zda je zápis přístřešku do katastru nemovitostí skutečně nutný (a pokud ano, tak z jakého důvodu).
Co se pak týče nákladů spjatých se zápisem přístřešku do katastru nemovitostí, nevztahuje se na Vás (dle znění dotazu) žádný důvod pro osvobození od správních poplatků (ve smyslu § 8 zákona o správních poplatcích). Domnívám se proto, že Vám povinnost k úhradě příslušného správního poplatku, stejně jako ceny za geodetické zaměření přístřešku, vznikne.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 634/2004 Sb. , o správních poplatcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.