Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.60 (5 hlasů)

Chci zateplovat rodinný dům v řadové zástavbě, jehož jedna stěna v délce 2,5m tvoří hranici se sousedem. Izolace 16 cm by tedy přesahovala na jeho  pozemek. Potřebuji jeho písemné povolení? Je jiné řešení?

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Bez písemného souhlasu souseda se v podstatě neobejdete.
V této souvislosti je v první řadě nutné si uvědomit, že rovněž zateplení je stavební činností, a to konkrétně změnou dokončené stavby v podobě stavební úpravy (jak to výslovně vyplývá z § 2/4 a 5 písm. c) stavebního zákona).
Stavební zákon na mnoha místech počítá s tím, že stavebník doloží stavebnímu úřadu písemný souhlas vlastníka pozemku, má-li být stavba realizována na cizím pozemku, a to úplně či částečně (§ 184a stavebního zákona).
Dle platné právní úpravy není v zásadě možné, aby stavba přesahovala nad sousední pozemek, jak to vyplývá z § 23/2 a § 25/6 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území (samozřejmě není-li získán písemný souhlas vlastníka tohoto pozemku).
Ze soukromoprávního hlediska je vhodné poukázat na § 506/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem ..."
Pozemek je tedy platnou právní úpravou chápán jako trojrozměrný objekt. Pokud by zateplení Vašeho domu zasahovalo do prostoru nad sousedním pozemkem, bylo by de facto zasaženo přímo do tohoto pozemku.
Občanský zákoník sice obsahuje i § 1023/1, dle něhož platí, že:
"Vlastník pozemku musí snášet užívání prostoru nad pozemkem nebo pod pozemkem, je-li pro to důležitý důvod a děje-li se to takovým způsobem, že vlastník nemůže mít rozumný důvod tomu bránit."
Aplikovatelnost tohoto ustanovení na Váš případ je však dle mého názoru nemožná. Získání písemného souhlasu souseda proto bude nutné.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.