Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v bytovém domě, SVJ, majitel bytu pod mým bytem se rozhodl pro velkou rekonstrukci, která zahrnuje vybourání společného komínu. Mám obavy, aby tento zásah v budoucnu nenarušil něco v mém bytě. Vím, že musí mít stavební povolení a můj souhlas. Může vybourání komínu provést i přes můj nesouhlas? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Dle § 103/1 písm. d) stavebního zákona nepotřebuje stavebník žádné přivolení stavebního úřadu, pokud se jedná o následující stavební úpravy:
"stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou"
Ze znění dotazu však usuzuji, že Váš soused tyto podmínky spíše nesplňuje a nějaké přivolení stavebního úřadu potřebovat bude.
Bude-li v souvislosti s rekonstrukcí sousedova bytu nezbytné získat územní souhlas či souhlas se stavební ohláškou, bude nutné, aby soused předložil stavebnímu úřadu rovněž písemné souhlasy svých sousedů. Vzhledem k tomu, že předmětný bytový dům je v bytovém spoluvlastnictví, přičemž sousedem prováděné rekonstrukce budou patrně zasahovat i do společných částí, bude nutné, aby soused získal souhlasy všech spoluvlastníků bytového domu (resp. stavebními úřady je to tak ve většině případů požadováno).
I pokud by soused žádal stavební úřad o vydání stavebního povolení (k němuž nemusí dokládat souhlasy svých sousedů), nic to nezmění na skutečnosti, že soused bude stavebně zasahovat do společných částí bytového domu (a bude tudíž muset předložit souhlasy všech spoluvlastníků bytového domu).
Soudím tedy, že bude-li se sousedem prováděná rekonstrukce dotýkat společných částí bytového domu, soused se bez Vašeho písemného souhlasu neobejde.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.