Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme se sousedním rodinným domem společnou dělící stěnu. Domy jsou stejně vysoké, jehlancovité střechy, v místě styku střech jsem na náš náklad nechal vybudovat cca 1-1,5 široké měděné úžlabí pro odvod srážkových vod. Minulý rok nám soused oznámil, že chce pro syna vybodovat byt v podkroví, dokumentaci nemá, chce se co nejvíce vyhnout stavebnímu řízení.

Úžlabí mezi domy se prý zachová, nebudou žádná okna na naší stranu. Na podzim soused nechal celou střechu včetně krovu odstranit. Kontrola ze stav. úřadu stavbu jako nepovolenou zastavila. Stavba však pokračovala, dnes (31.08.2022) je již dokončená. Na naší stranu jsou 2 otevírací střešní okna, která slouží také jako výstup do našeho úžlabí, ze kterého je přes stupně ve střeše přístup k jejich komínu a anténám. Zřízením rizoletů na dalších dvou stranách střechy došlo ke změně zátěžových poměrů, v koupelně nám praskla dlažba a obklad vany, na fasádě se objevily trhliny většinou nad a pod okny. Žádné stavební řízení neproběhlo, nemohli jsme se k dokumentaci vyjádřit, protože jsme žádnou neviděli. Myslíme si, že tato stavba měla projít řádným stavebním řízením a my jsme měli být účastníky řízení. Rozhodně bychom chtěli vidět statický posudek, požární zprávu, plyn, vodu a kanalizaci a nesouhlasili bychom se zřízením střešních oken k naší straně domu a s přístupem ke komínu přes naše úžlabí pro možnost poškození - není pochozí. Nechceme dělat problémy, ale přístup ze strany souseda i st. úřadu se nám vůbec nelíbí. Můžete nám prosím sdělit zda byla porušena naše práva, případně jak se máme dále zachovat.   Děkuji za odpověď. Bořek.

 

ODPOVĚĎ:
Je jisté, že sousedovým počínáním došlo k poškození Vašich práv. Je nicméně otázkou, zda je na vině rovněž stavební úřad.
V dotazu zmiňujete, že stavebním úřadem bylo sousedovi nařízeno zastavení prací. Předpokládám, že se tak stalo právě proto, že soused prováděl stavební úpravy svého domu takzvaně načerno, tedy bez předchozího přivolení stavebního úřadu. Pakliže soused tohoto rozhodnutí stavebního úřadu neuposlechl a ve stavebních pracích pokračoval, dělo se tak dost možná opět nelegálně. K sousedově stavebnímu záměru (projektové dokumentaci apod.) jste se tudíž nemohli vyjádřit, neboť v této věci žádné stavební řízení neprobíhalo (jelikož stavební úřad se možná o pokračování stavebních prací vůbec nedozvěděl).
Chcete-li se proti sousedovu postupu nějak bránit, můžete kontaktovat místně příslušný stavební úřad a upozornit ho, že soused jeho rozhodnutí o zastavení stavebních prací nedbal a stavební úpravy svého domu dokončil. Stavební úřad by měl v této věci zahájit šetření a dospěje-li k závěru, že soused skutečně protiprávně pokračoval ve stavební činnosti, měl by zahájit řízení o odstranění stavby (dle § 129 stavebního zákona).
V rámci řízení o odstranění stavby (resp. stavební úpravy) bude stavební úřad povinen umožnit Vašemu sousedovi požádat o dodatečné povolení stavby (tzv. dodatečnou legalizaci černé stavby). Pakliže soused o toto dodatečné povolení požádá, měli byste se stát účastníky řízení o dodatečném povolení stavby, a to se všemi právy z toho plynoucími (mimo jiné tedy s právem nahlížet do správního spisu a vyjadřovat se k němu). Tímto způsobem byste tedy měli docílit toho, že sousedem provedené stavební úpravy budou řádně projednány (a eventuálně i povoleny stavebním úřadem) a Vy budete oprávněni se k sousedovu stavebnímu záměru vyjadřovat.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.