Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám postavený rodinný dům na pozemku, který sousedí s obecním pozemkem, kde obec plánuje výstavbu veřejného parkoviště. Parkovací stání začíná 50 cm od hranice pozemku, je zde plánováno stání pro cca. 40 aut a 3 autobusy. S obcí jednáme o výstavbě společného plotu na hranici pozemků a rád bych věděl, zda má obec povinnost zabezpečit odhlučnění a soukromí našeho domu (např. zděním plotem)?

Jaké jsou v tomto případě (stavba plotu u veřejného parkoviště) povinnosti obce a jaké jsou moje z hlediska financování případného plotu? Děkuji a přeji příjemný den. S pozdravem Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Rád bych věděl, zda má obec povinnost zabezpečit odhlučnění a soukromí našeho domu (např. zděním plotem)?
Plánovaná výstavba veřejného parkoviště nepřináší obci automatickou povinnost oddělit toto parkoviště od sousedních pozemků nějakou protihlukovou bariérou – žádný právní předpis obcím takovou povinnost neukládá.
O vzniku povinnosti obce zabezpečit odhlučnění veřejného parkoviště by se dalo uvažovat až tehdy, pokud by provoz tohoto parkoviště překračoval povolené hlukové limity (ve smyslu zákona o ochraně veřejného zdraví a jeho prováděcích právních předpisů). V takové situaci by mohl stavební úřad uložit obci povinnost provést nezbytné úpravy parkoviště, a to za účelem ochrany sousedních pozemků před hlukem (jak to vyplývá z § 137/1 písm. a) stavebního zákona).
Povinnost opatřit veřejné parkoviště nějakým typem protihlukové zábrany by mohla obci vyplývat rovněž z aktuálně platného územního plánu.
V současné chvíli Vám proto doporučuji:
a/ konzultovat tuto problematiku s místně příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví (krajská hygienická stanice) – abyste se dozvěděl, v jakých případech hlukové zátěže (popř. obtěžování exhalacemi) je zbudování ochranné bariéry povinné,
b/ nahlédnout do aktuálně platného územního plánu obce a ověřit, zda zde není tato problematika výslovně upravena.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že pokud by k výstavbě plotu nedošlo a provozem veřejného parkoviště byste byl obtěžován (resp. bylo zasahováno do Vašeho soukromí), mohl byste se po obci domáhat zřízení oplocení (zdi) i soudní cestou. Výslovně je na to pamatováno v § 1027 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Na návrh souseda a po zjištění stanoviska stavebního úřadu může soud uložit vlastníkovi pozemku povinnost pozemek oplotit, je-li to potřebné k zajištění nerušeného výkonu sousedova vlastnického práva a nebrání-li to účelnému užívání dalších pozemků. “
2/ Jaké jsou v tomto případě (stavba plotu u veřejného parkoviště) povinnosti obce a jaké jsou moje z hlediska financování případného plotu?
Ani v tomto případě nelze o „povinnosti“ hovořit. Jste-li s obcí dohodnut na tom, že se bude jednat o společný plot (tedy předmět spoluvlastnictví), záleží pouze na Vaší dohodě, jak bude tato výstavba financována. Jelikož spoluvlastnictví bývá často zdrojem sporů, doporučuji Vám zachytit výsledek dohody s obcí písemně (tzn. aby bylo zřejmé, jak velký je Váš spoluvlastnický podíl a spoluvlastnický podíl obce apod.).
Nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že na spoluvlastnictví oplocení je výslovně pamatováno v občanském zákoníku, a to v jeho § 1024/2, dle něhož platí, že:
„Společnou zeď může každý užívat na své straně až do poloviny její tloušťky a zřídit v ní výklenky tam, kde na druhé straně nejsou. Nesmí však učinit nic, co zeď ohrozí nebo co sousedovi překáží v užívání jeho části. “
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.