Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem městě se chystá stavební uzávěra kvůli novému územnímu plánu. Uzávěra se dotkne i cesty (veřejná účelová komunikace), kterou chceme využít pro příjezd k novému rodinnému domu. Podle teď ještě platného územního plánu je navrženo rozšíření cesty, kterou chceme využívat pro příjezd k RD. Nám šířka pro příjezd dle stanovisek dotčených orgánů stačí.

Abychom se přímo napojili na komunikaci, musíme postavit propustek (kladná stanoviska máme), máme i smlouvu s městem o zřízení sjezdu. Na stavební úřad jsme žádost podávali 4/2021, dosud povolení  nemáme. Ptám se prosím, jestli když bude "naše" cesta pro příjezd k rodinnému domu RD stavebně uzavřená, je možné rd na ni připojit? Nebo je stavební uzávěry důvod stavbu nepovolí, přestože ji nijak upravovat nebudeme? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Na Váš dotaz není, bohužel, možné dát jednoznačnou odpověď – vše totiž záleží na tom, jak budou podmínky stavební uzávěry nastaveny, resp. jak široce bude stavební uzávěra pojata.
Dle § 97/1 stavebního zákona platí, že:
„Územní opatření o stavební uzávěře … omezuje nebo zakazuje v nezbytném rozsahu stavební činnost ve vymezeném území, pokud by mohla ztížit nebo znemožnit budoucí využití území podle připravované územně plánovací dokumentace, jestliže bylo rozhodnuto o jejím pořízení nebo o pořízení její změny …“
Stavební uzávěra tedy nemusí (resp. by neměla) absolutně zakazovat jakoukoli stavební činnost na daném území, nýbrž zákaz by se měl omezit pouze na nezbytný rozsah stavebních prací. Z tohoto důvodu Vám doporučuji konzultovat tuto otázku především s místně příslušným stavebním úřadem, který by měl být schopen Vám sdělit, zda se chystaná stavební uzávěra (je-li již známo její konečné znění) nějak dotkne Vašeho stavebního záměru.
I pokud by Vám stavební uzávěra znemožnila zřídit sjezd z Vašeho pozemku, budete moci požádat o udělení výjimky (pokud to stavební uzávěra připouští). Dle § 99/1 a 3 stavebního zákona totiž platí, že:
„Územní opatření o stavební uzávěře stanoví omezení nebo zákaz stavební činnosti ve vymezeném dotčeném území a dobu trvání stavební uzávěry, popřípadě podmínky pro povolení výjimek …

Příslušná rada může na žádost povolit výjimku z omezení nebo zákazu stavební činnosti podle územního opatření o stavební uzávěře, jestliže povolení výjimky neohrožuje sledovaný účel. Proti rozhodnutí o výjimce se nelze odvolat. “
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.