Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Jaké podmínky musím splnit při stavbě zděného plotu na hranici pozemku. Plot by byl situován na základech bývalé budovy, na hranici sousedících pozemků. Jak může být vysoký, potřebuji souhlas souseda? Jak je to s místním stavebním úřadem? Je nějaká podmínka, která určuje jaký použít materiál?

ODPOVĚĎ:
Oplocení je možné zbudovat ve dvou režimech: 1/ ve "volném" režimu (kdy není zapotřebí získat ani souhlas souseda, ani přivolení stavebního úřadu), nebo 2/ po získání územního souhlasu (který vydává stavební úřad a je zapotřebí předložit písemné souhlasy sousedů).
K tomu, aby mohlo být oplocení zřízeno ve "volném" režimu, musí být současně splněny tyto tři podmínky:
- musí se jednat o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nesmí hraničit s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se musí nacházet v zastavěném území či v zastavitelné ploše
(jak to vyplývá z § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona).
Bude-li Vámi budované oplocení splňovat všechny tyto podmínky, nebude nutné, abyste získal souhlas souseda ani jakékoli přivolení stavebního úřadu. Stavební zákon použitý materiál neřeší - může se proto jednat o oplocení pletivové, plaňkové, prkenné, plechové, zděné atd.
Nebude-li některá ze shora uvedených podmínek splněna (například má-li být oplocení vyšší než 2 metry), bude nutné získat od místně příslušného stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
Jednou z podmínek pro získání územního souhlasu je předložení písemného souhlasu sousedů, a to v podobě podpisu situačního výkresu (§ 96/3 písm. d) stavebního zákona). Pakliže by se Vám nepodařilo získat sousedův písemný souhlas, nebylo by ještě nic ztraceno - v takovém případě byste se však musel vydat administrativně mírně složitější cestou a požádat stavební úřad o vydání územního rozhodnutí. Ani v případě těchto oplocení stavební zákon použitý materiál nijak nereguluje.
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr zde konzultovat. Nelze vyloučit, že podoba oplocení (například povolený stavební materiál, resp. výsledný vzhled oplocení) může být regulována aktuálně platným územním plánem.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.