Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych na části pozemku určeného pro stavbu rodinného domu k bydlení postavil kromě rodinného domu také skladový prostor - halu sloužící pro podnikání. Jaký je prosím postup, pokud bych toto chtěl udělat? Děkuji, Bartoloměj.

ODPOVĚĎ:

Ve Vašem případě je klíčové, zda bude mít Váš stavební záměr (týkající se vybudování haly) oporu v aktuálně platném územním plánu. Pokud totiž územní plán počítá na daném území pouze se zástavbou rodinného typu (popř. se stavbami souvisejícími s rodinným bydlením, jako jsou garáže, kůlny, zahradní domky apod.), je možné, že výstavba haly (tedy objektu v podstatě průmyslového charakteru) přípustná nebude.
V současné chvíli můžete buď nahlédnout do aktuálně platného územního plánu, anebo (což je jednodušší) můžete kontaktovat odbor územního plánování, resp. stavební úřad a svůj stavební záměr s ním konzultovat. Tímto způsobem byste měl získat informaci o tom, zda je výstavba haly na Vašem pozemku vůbec přípustná a pokud nikoli, co by bylo možné učinit pro to, aby přípustná byla (například zmenšení její plochy apod.).
Pakliže by se výstavba haly ukázala být zcela v rozporu s územním plánem, mohl byste se obrátit na obec s žádostí o změnu územního plánu (tak, aby mohla být hala postavena) – v této souvislosti však upozorňuji, že na změnu územního plánu neexistuje právní nárok (a vše by tudíž záleželo na posouzení obcí).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.