Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupil jsem pozemek v zahrádkářské kolonii. Dodatečně bylo zjištěno, že pod pozemkem vede potrubí ethylbenzenu. V katastru nemovitostí ale žádné věcné břemeno zaznamenáno není. Dotyčná firma mi brání v postavení drátěného plotu, i když ostatní mají ploty bez problému. Patrně ploty vznikly za minulého režimu. Totéž je problém s povodím Vltavy. Prý je to v povodňovém pásmu. Ostatní uživatelé zahr. kolonie v uvedeném prostoru problémy nemají. Poraďte co, s tím.

ODPOVĚĎ:
Vámi zakoupený pozemek trpí (z právního hlediska) poměrně značnými handicapy, jejichž překonání může být dosti obtížné (popřípadě i zcela nemožné). Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Plynovodní potrubí:
Je pravdou, že pokud předmětné plynovodní potrubí vzniklo před delším časem, nemusí být věcné břemeno (které zatěžuje Váš pozemek) v katastru nemovitostí zapsáno (v minulosti se jednalo o běžnou praxi). V tomto ohledu záleží na tom, kdy bylo toto potrubí vybudováno, popř. jak bylo zatížení pozemku právně ošetřeno. V této souvislosti se můžete na předmětnou firmu obrátit s žádostí o doložení toho, že věcné břemeno v minulosti vzniklo, popř. co (jaká práva a povinnosti) je jeho předmětem.
Je-li část Vámi vlastněného pozemku zasažena ochranným pásmem plynovodního potrubí, jste skutečně při stavební (a nejen stavební) činnosti na tomto pozemku do jisté míry limitován. Konkrétně dle § 68/3 energetického zákona platí, že:
„V ochranném pásmu i mimo ně je každý povinen zdržet se jednání, kterým by mohl poškodit plynárenskou soustavu nebo omezit nebo ohrozit její bezpečný a spolehlivý provoz a veškeré činnosti musí být prováděny tak, aby nedošlo k poškození energetických zařízení. “
Pokud to technické a bezpečnostní podmínky umožňují a nedojde-li k ohrožení života, zdraví, bezpečnosti nebo majetku osob, je firma, která plynovodní potrubí provozuje, povinna udělit Vám písemný souhlas se stavební činností, resp. s umísťováním staveb, a zemními pracemi v ochranném pásmu. Tento souhlas musí obsahovat podmínky, za kterých byl udělen (jak to vyplývá z § 68/4 písm. b) energetického zákona).
V podstatě totéž pak platí pro bezpečnostní pásma plynárenských zařízení (§ 69 energetického zákona).
Pakliže Vám předmětná firma odmítá dovolit výstavbu oplocení, můžete se této firmy dotázat, jaké technické řešení oplocení by pro ní bylo ještě přijatelné. Nebude-li toto Vaše jednání s firmou úspěšné, můžete se v této věci obrátit na dozorový orgán, kterým je Energetický regulační úřad:
https://www.eru.cz/cs/
(který může přezkoumat oprávněnost stanoviska předmětné firmy).
S předmětnou firmou byste se mohl dále dohodnout na provedení přeložky plynovodního potrubí (tak, aby nevedlo Vaším pozemkem). Pokud by byla tato přeložka technicky realizovatelná, byl byste povinen uhradit předmětné firmě všechny náklady, které jí v této souvislosti vzniknou (§ 70/2 energetického zákona).
2/ Povodňové pásmo:
V tomto ohledu je podstatné, zda se Vámi vlastněný pozemek nachází v aktivní zóně záplavového území či nikoli. Stavební činnost v aktivní zóně záplavového území je totiž značně limitována. Konkrétně dle § 67/1 vodního zákona platí, že:
„V aktivní zóně záplavových území se nesmí umísťovat, povolovat ani provádět stavby … to neplatí pro údržbu staveb a stavební úpravy, pokud nedojde ke zhoršení odtokových poměrů. “
Na výstavbu oplocení je pak výslovně pamatováno v § 67/2 písm. c) vodního zákona, dle něhož je v aktivní zóně záplavového území dále zakázáno:
„zřizovat oplocení, živé ploty a jiné podobné překážky“
Pokud se Vámi vlastněný pozemek nachází mimo aktivní zónu záplavového území, vztahuje se na Vás § 67/3 vodního zákona, dle něhož platí, že:
„Mimo aktivní zónu v záplavovém území stanoví vodoprávní úřad podle povodňového nebezpečí nebo povodňového ohrožení opatřením obecné povahy omezující podmínky. Při změně podmínek je může stejným postupem změnit nebo zrušit …“
Pakliže je Váš pozemek oplocen již z minulosti, musel byste výstavbu nového oplocení pojmout jako údržbu či rekonstrukci stávajícího oplocení (ovšem s tím, že by nesmělo dojít k ovlivnění odtokových poměrů). Pakliže Váš pozemek oplocen není, lze Vám doporučit obrátit se na místně příslušný vodoprávní úřad a dotázat se zde, za jakých podmínek (technické řešení oplocení) by bylo možné výstavbu oplocení realizovat.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 254/2001 Sb. , o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.