Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Na mírně svažitý pozemek nad námi si začal soused navážet suť, zřejmě, aby si vytvořil rovinu. Nyní už se nám cihly sypou na pozemek. Chtěla bych vědět, jestli na takovéto zavážení pozemku nemá být povolení, zda máme právo se proti tomu ohradit. My vlastně ani nevíme, co všechno tam navezli.

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě se v zásadě nabízí dvě varianty řešení:
1/ Stavebněprávní varianta:
Zavážení sousedního pozemku sutí může představovat terénní úpravu. Dle § 3/1 stavebního zákona totiž platí, že:
„Terénní úpravou se pro účely tohoto zákona rozumí zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební a jim podobné a s nimi související práce … například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť, těžební práce na povrchu. “
Pro realizaci terénních úprav je v zásadě zapotřebí předem získat povolení od místně příslušného stavebního úřadu. Výjimkou jsou následující terénní úpravy:
„terénní úpravy do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře do 300 m2 na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady“
(jak to vyplývá z § 80/3 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. b) stavebního zákona) – jsou-li splněny všechny výše uvedené podmínky, mohou být terénní úpravy realizovány bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu. Zaváží-li však Váš soused svůj pozemek sutí, jedná se o nakládání s odpady – je proto dosti pravděpodobné, že Váš soused výše vyjmenované podmínky nesplňuje a byl povinen získat od stavebního úřadu příslušné přivolení.
V současné chvíli Vám doporučuji obrátit se na místně příslušný stavební úřad a upozornit ho na sousedem prováděné terénní úpravy (a to ideálně včetně fotodokumentace. Stavební úřad bude povinen provést kontrolu na místě a zahájit řízení o odstranění stavby/terénní úpravy dle § 129 stavebního zákona (dospěje-li k závěru, že Váš soused skutečně porušil platnou právní úpravu).
2/ Občanskoprávní varianta:
přepadává-li suť ze sousedního pozemku na Váš pozemek, můžete se po sousedovi domáhat zjednání nápravy rovněž občanskoprávní cestou. V obecné rovině dle § 1042 občanského zákoníku platí, že:
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Na Vámi popsaný případ se pak vztahuje rovněž § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad … a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku …“
Analogicky je možné aplikovat také § 1020 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků. “
Na souseda se proto můžete obrátit s písemnou výzvou k okamžitému zamezení padání sutě na Váš pozemek. Nebude-li soused ochoten Vaší výzvě vyhovět, budete se moci obrátit na soud s žalobou. Pro učinění tohoto kroku Vám lze doporučit využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
Upozorňuji však, že soudní řízení je procesem časově i finančně poměrně náročným a jeho výsledek je vždy zatížen určitou mírou nejistoty. V současné chvíli Vám proto doporučuji zvolit stavebněprávní variantu řešení (odpověď ad 1/ výše) – tzn. kontaktovat místně příslušný stavební úřad a upozornit ho na sousedovu (pravděpodobně) protiprávní stavební aktivitu.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.