Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz k rekonstrukci přípojky NN u RD. Koupili jsme starý dům s přípojkou ve špatném stavu, vedení je vzduchem a elektroměr je v domě na opačné straně, než je vstup a kde je zároveň i vysoká kamenná podezdívka. HDS je z původního místa na fasádě /bylo úplně původní, teď je zde jen viditelně ohořelé spojení dvou kabelů ve skříňce/ přesunuté na sloup hlavního uličního vedení, takže celá přípojka od sloupu domů je naše /cca 34m od HDS k elektroměru/.

Hlavní uliční vedení NN je od nás přes silnici na opačné straně. V ulici máme jediní tento způsob připojení. Naše snaha jen opravit stávající přípojku /různými způsoby - i nejjednodušší opravou napojovaného kabelu ve fasádě/ byla všemi zamítnuta. Návrh nové přípojky jsme pak dlouhodobě konzultovali s elektrikářskou firmou i technikem EGD. Z důvodů, které uvádím výše, a z důvodu jistého poničení vzrostlých stromů třešňové aleje při vedení zemí, jsme navrhli její přesunutí – nově vedení z vedlejšího sloupu ke straně domu, kde je vstup. Technik EGD odsouhlasil, že HDS přesunou na vedlejší sloup, na dodatečný dotaz na přesunutí HDS do našeho oplocení k novému elektroměru jsem nedostala odpověď. Z dřívějšího jednání víme, že další vedoucí pracovníci EGD jsou v řešení nevstřícní, tak jsem se chtěla zeptat na naše možnosti požadovat část realizace přípojky od EGD. Můžeme realizaci HDS od EGD vyžadovat v oplocení místo na sloupu na druhé straně silnice? Tím by byla přípojka k našemu elektroměru a HDS v délce cca 25m jejich majetkem. Pokud bychom realizovali tuto část sami, s protlakem pod silnicí nás vyjde určitě na částku kolem 50.000 Kč, vyřizování a návrhy k tomu navíc, dál případná údržba pod zemí bude výhledově také složitější a dražší. Pokud bychom museli realizovat přípojku sami, zajímá mě, jestli můžeme požadovat alespoň bezplatné převedení přípojky na EGD, abychom nebyli povinní ji dále udržovat a opravovat. Anebo je reálné pokud by revizní elektrikář potvrdil havarijní stav naší přípojky, že EGD zrealizuje přípojku na vlastní náklady? Předem děkuji. Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Můžeme realizaci HDS od EGD vyžadovat v oplocení místo na sloupu na druhé straně silnice?
Elektrické přípojky jsou řešeny v podstatě na jediném místě, a to v § 45 energetického zákona. V této souvislosti je podstatný § 45/8, 9 a 10 energetického zákona, dle nichž (mimo jiné) platí, že:
- elektrická přípojka nízkého napětí slouží k připojení jedné nemovitosti,
- elektrická přípojka nízkého napětí končí u venkovního vedení hlavní domovní pojistkovou skříní, u kabelového vedení hlavní domovní kabelovou skříní - tyto skříně jsou součástí přípojky,
- hlavní domovní pojistková skříň, popřípadě hlavní domovní kabelová skříň se umísťuje na objektu zákazníka nebo na hranici jeho nemovitosti,
- není-li na nemovitosti zákazníka zřízena hlavní domovní pojistková skříň, končí venkovní přípojka nízkého napětí posledním kotevním bodem umístěným na této nemovitosti nebo na svorkách hlavního jističe objektu - tento kotevní bod je součástí přípojky,
- není-li na nemovitosti zákazníka zřízena hlavní domovní kabelová skříň, končí elektrická přípojka nízkého napětí na svorkách hlavního jističe objektu nebo v kabelové skříni uvnitř objektu.
Má-li být ve Vašem případě zřízena zcela nová HDS, přičemž její instalace na Vašem oplocení je technicky proveditelná, můžete dle mého názoru tento požadavek na EGD vznést. Instalací HDS na Vašem oplocení totiž bude splněn základní požadavek § 45/8 energetického zákona:
„Hlavní domovní pojistková skříň, popřípadě hlavní domovní kabelová skříň se umísťuje na objektu zákazníka nebo na hranici jeho nemovitosti. “
2/ Pokud bychom museli realizovat přípojku sami, zajímá mě, jestli můžeme požadovat alespoň bezplatné převedení přípojky na EGD, abychom nebyli povinní ji dále udržovat a opravovat?
Co se týče povinnosti zřídit elektrickou přípojku, je nutné vyjít z § 45/2 energetického zákona, dle něhož zřizuje elektrickou přípojku nízkého napětí na své náklady:
a/ v zastavěném území provozovatel distribuční soustavy,
b/ mimo zastavěné území, je-li její délka do 50 m včetně, provozovatel distribuční soustavy,
c/ mimo zastavěné území, je-li její délka nad 50 m, žadatel o připojení.
Ostatní elektrické přípojky zřizuje na své náklady žadatel o připojení (§ 45/3 energetického zákona) – předpokládám však, že ve Vašem případě se o tuto „ostatní“ elektrickou přípojku nejedná.
Co se týče vlastnictví elektrické přípojky, patří elektrická přípojka tomu, kdo uhradil náklady na její zřízení (jak to vyplývá z § 45/4 energetického zákona).
Dle znění dotazu usuzuji, že ve Vašem případě by se měl stát vlastníkem elektrické přípojky provozovatel distribuční soustavy (EGD). Mírně nad rámec Vašeho dotazu proto pouze dodávám, že dle § 45/5 a 6 energetického zákona platí, že:
„Vlastník elektrické přípojky je povinen zajistit její provoz, údržbu a opravy tak, aby se nestala příčinou ohrožení života a zdraví osob či poškození majetku.
Provozovatel distribuční soustavy je povinen za úplatu elektrickou přípojku provozovat, udržovat a opravovat, pokud o to její vlastník písemně požádá. “
3/ Anebo je reálné pokud by revizní elektrikář potvrdil havarijní stav naší přípojky, že EGD zrealizuje přípojku na vlastní náklady?
Na tuto otázku odpovídám de facto již v odpovědi ad 2/ výše. Bude-li ze strany EGD ve Vašem případě zřizována zcela nová elektrická přípojka, bude k jejímu zřízení povinen (a jejím vlastníkem se stane) subjekt dle § 45/2 energetického zákona (v tomto případě by se mělo jednat o EGD).
4/ Rada na závěr
Případné spory s EGD Vám doporučuji konzultovat s dozorovým orgánem, kterým je v tomto případě Energetický regulační úřad:
https://www.eru.cz/cs/
(jehož právní názor by v této oblasti měl být – a to i pro EGD – určující).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.