Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem před dvaceti lety (2001) dům, který se nachází za potokem, na jeho levém břehu. Původním majitelem byl k domu ze silnice zbudován svépomoci mostek, pravděpodobně bez povolení a na cizích pozemcích.   Pravý břeh potoka je zároveň krajnicí silnice II. třídy a v úseku našeho domu je v havarijním stavu (je poddolována tekoucím potokem).

Silnice zadaly projekt na rekonstrukci krajnice/břehu potoka. Projekt řeší zbudování opěrné zdi, která má na náš mostek navazovat drátokošem, (gabionem). Přitom havarijním stavem krajnice/břehu potoka je zasažena i opěrná zídka našeho mostku, zasazená do krajnice silnice. Můj dotaz zní - je povinností silnic vybudovat mostek, pokud je to příjezdová cesta k rodinnému domu? Za Vaši odbornou odpověď mnohokrát děkuji. Soňa.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz: „je povinností silnic vybudovat mostek, pokud je to příjezdová cesta k rodinnému domu? “ zní: Pouze tehdy, je-li tento mostek součástí/příslušenstvím pozemní komunikace, resp. je-li zaevidován jako majetek, o který se správce silnic stará.
Dle § 12/1 písm. b) zákona o pozemních komunikacích jsou součástmi dálnice, silnice a místní komunikace:
„mostní objekty (nadjezdy), po nichž je komunikace vedena …“
Ze znění dotazu však spíše usuzuji, že o Váš případ se nejedná, neboť předmětná pozemní komunikace není po mostku vedena (po mostku je vedena pouze přípojka na tuto pozemní komunikaci).
Dle § 14/2 písm. a) zákona o pozemních komunikacích pak platí, že součástmi ani příslušenstvím dálnice, silnice a místní komunikace nejsou:
„sjezdy nebo nájezdy na sousední nemovitosti, …“
Z výše uvedeného dovozuji, že Vámi zmiňovaný mostek součástí (popř. příslušenstvím) pozemní komunikace spíše není.
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat společnost, která vykonává správu předmětné pozemní komunikace a dotázat se jí, zda eviduje mostek jako součást/příslušenství pozemní komunikace, resp. jako majetek, na který se bude rekonstrukce rovněž vztahovat. Tím by mělo být postaveno najisto, zda můžete opravu poškozeného mostku očekávat či nikoli.
V této souvislosti je klíčovou otázka, kdo je vlastníkem předmětného mostku – tzn. zda jste tento mostek zakoupila před 20 lety Vy (spolu s domem) – v takovém případě by měl být uveden v kupní smlouvě, popř. zda je vlastníkem mostku některý ze sousedů či stále jeho původní majitel. V tomto ohledu by mohl být nápomocen katastr nemovitostí. Představuje-li však mostek tzv. černou stavbu, nebude s vysokou pravděpodobností v katastru nemovitostí vůbec evidován.
V zásadě platí, že o majetek je povinen starat se jeho vlastník. Vyjde-li najevo, že vlastnicí mostku jste Vy, bude na Vašem rozhodnutí, zda opravu mostku provedete či nikoli.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.