Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Aktuálně probíhá stavební řízení ve věci stavby nového RD na místě původního domu s číslem popisným z roku 1839, který je bohužel již neopravitelný. Část příjezdu k rodinnému domu je historicky řešen lesní cestou v délce cca. 80 m. Od vlastníka lesa máme Vámi uváděný (vizte odkaz níže) souhlas a povolení vjezdu.

Avšak dle informace úředníka na stavebním odboru MÚ toto v případě stavby nového RD není možné a musí být standardní příjezdová komunikace. Podali jsme tedy žádost o závazné stanovisko na odbor ŽP příslušného MÚ kde nám bylo sděleno: "Příjezd k nemovitosti musí být dle současné právní úpravy oficiální a tedy nemůže vést přes lesní pozemek. Tuto část lesního pozemku bude nutno geometricky zaměřit a požádat stavební úřad o změnu druhu pozemku a odbor ŽP o trvalé odnětí této části lesního pozemku pro příjezd k RD, podle lesního zákona". Prosím tedy zda je toto řešení jediné možné nebo je zákonnou variantou Vámi uváděné řešení. V příloze vyjádření odboru ŽP. Moc děkuji a navazuji na cizí dotaz
Nadšeně jsem přečetl Vaši odpověď https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obcanske-pravo/vecna-bremena/25512-lesni-cesta-jako-sluzebnost-lze-ji-vyuzit-pri-stavbe-rodinneho-domu.htm

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že řešení, uvedené odborem ŽP v jeho stanovisku, je ve Vámi popsané situaci jediné možné.
Odbor ŽP ve svém stanovisku používá sice poněkud nešikovný výraz „oficiální příjezd“ (který není žádným právním předpisem definován, lze si však domyslet, co tím má patrně na mysli.
Budete-li disponovat souhlasem vlastníka lesa (na jehož základě Vám udělí výjimku z obecného zákazu vjíždět do lesa motorovými vozidly), popř. pokud by totéž bylo vtěleno do služebnosti, bude se stále jednat o oprávnění vztahující se pouze na Vaší osobu. K průjezdu lesem byste tedy byl oprávněn toliko Vy, popř. členové Vaší domácnosti, návštěvy apod. (ačkoli u těchto dalších osob už by mohly nastat určité potíže).
Na všechny ostatní osoby by se vztahoval obecný zákaz vjíždět do lesa s motorovými vozidly, tzn. že pro všechny ostatní by byl Váš RD vlastně nedostupný (vzhledem k tomu, že lesní cesta představuje jediný přístup k Vašemu RD).
„Oficiálním příjezdem“, který odbor ŽP ve svém stanovisku uvádí, by však měla být veřejně přístupná pozemní komunikace, tedy příjezdová cesta, po které se k Vašemu RD dostane každý (aniž by k tomu potřeboval písemný souhlas vlastníka lesa či dokonce služebnost).
Váš přístup (popř. přístup stavebních dělníků apod.) v rámci provádění stavby by tedy (alespoň dle mého názoru) mohl být řešen písemným souhlasem vlastníka lesa, popř. služebností, stavební úřad (potažmo odbor ŽP) však řeší (což je rozhodně správně), jak bude Váš RD přístupný v budoucnu (tedy natrvalo).
Lze Vám proto doporučit, abyste postupoval dle instrukcí, které odbor ŽP ve svém stanovisku uvádí (geometrické vymezení lesní cesty, změna druhu pozemku a jeho trvalé odnětí z kategorie lesních pozemků).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.