Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem majitelkou lesů a orné půdy. Ráda bych tyto pozemky využila a postavila zde k rekreaci tree house, glamping stan i např. zahradní domek. Potřebuji k daným objektům stavební povolení? Co vše si mohu dovolit na svých pozemcích provozovat bez byrokratického kolotoče, shánění povolení a žádání o změnu územního plánu? Předem děkuji za odpověď. Hezký den, Erika.

ODPOVĚĎ:
V první řadě je zapotřebí, abyste nahlédla do aktuálně platného územního plánu a ověřila, k jakému využití jsou Vámi vlastněné pozemky určeny. Je velmi podstatné, zda se nacházejí v zastavěné části obce, v zastavitelné ploše nebo naopak v nezastavěném území.
Pokud by se ukázalo, že Vámi vlastněné pozemky se nacházejí v nezastavěném území, byla by jejich využitelnost (pro stavební účely) logicky velmi omezená. Konkrétně dle § 18/5 stavebního zákona platí, že:
"V nezastavěném území lze v souladu s jeho charakterem umisťovat stavby, zařízení, a jiná opatření pouze pro zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, těžbu nerostů, pro ochranu přírody a krajiny, pro veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu, přípojky a účelové komunikace, pro snižování nebezpečí ekologických a přírodních katastrof a pro odstraňování jejich důsledků, a dále taková technická opatření a stavby, které zlepší podmínky jeho využití pro účely rekreace a cestovního ruchu, například cyklistické stezky, hygienická zařízení, ekologická a informační centra; doplňková funkce bydlení či pobytové rekreace není u uvedených staveb přípustná. Uvedené stavby, zařízení a jiná opatření včetně staveb, které s nimi bezprostředně souvisejí včetně oplocení, lze v nezastavěném území umisťovat v případech, pokud je územně plánovací dokumentace z důvodu veřejného zájmu výslovně nevylučuje."
Vyjde-li naopak najevo, že územní plán počítá na Vašich pozemcích se stavební činností, která se shoduje s Vašimi představami, bude nutné posoudit, zda se jedná o stavby, které pro své zřízení potřebují nějaké přivolení stavebního úřadu či nikoli. Stavby, které žádné přivolení nepotřebují, jsou vyjmenovány v § 79/2 stavebního zákona (jedná se o stavby, které je vždy možné postavit bez přivolení stavebního úřadu - samozřejmě na pozemcích, kde se smí stavět) a v § 103/1 stavebního zákona (jedná se o stavby, které za určitých podmínek vyžadují územní souhlas, za jiných podmínek žádné přivolení nepotřebují).
Dle typů staveb, které ve svém dotazu uvádíte, však soudím, že k jejich zřízení budete určitý typ přivolení stavebního úřadu potřebovat vždy (jelikož žádnou z těchto staveb není možné zařadit do některé z kategorií dle § 79/2 stavebního zákona).
Významnou roli bude ve Vašem případě hrát i skutečnost, že na některých Vašich pozemcích se nachází les. V takovém případě je totiž stavební využitelnost těchto pozemků značně limitována (resp. je zapotřebí získat i souhlas příslušného orgánu ochrany přírody).
V současné chvíli Vám doporučuji 1/ nahlédnout do aktuálně platného územního plánu a 2/ navštívit místně příslušný stavební úřad a Váš stavební záměr s ním konzultovat. Zjistíte-li tímto způsobem, že aktuálně platný územní plán s výstavbou na Vašich pozemcích nepočítá, bude nutné, abyste iniciovala jeho změnu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.