Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním menší pozemek (250 m2) s nově postavenou větší garáží (55 m2) v průmyslové zóně ve Znojmě. Na pozemku v těsné blízkosti garáže je vedeno mnoho inženýrských sítí. Chtěl bych pozemek společně s garáží oplotit z důvodu drobného podnikání. Většinou jsem se s provozovateli sítí domluvil a dostal od nich souhlas s oplocením při dodržení určitých pomínek.

Jediná společnost Eon i přesto, že oplocení by ničím nebránilo při jejich vstupu při opravě nebo údržbě (navrhl jsem na posuvnou bránu umístit elektronický zámek, kde bych jim sdělil kód) mi oplocení nepovolila a tím celý projekt zastavila. Zajímalo by mne, zda-li dočasné, snadno rozebíratelné oplocení, které se používá např. při stavební pracech by šlo v tomto případě použít. Dozvěděl jsem se, že na toto oplocení není potřeba územní souhlas, bere se to jako dočasné oplocení. Jedná se o oplocení, které se skládá s třímetrových dílů - rámů (3 x 1,8 m), které jsou nastrčeny do betonových prefabrikátů a mezi sebou jsou pospojovány spojkami. Pokud bych tyto prefabrikáty zakopal do země a rámy oplocení bych do nich nasunul, oplocení by splnilo pro mě účel, pro který potřebuji pozemek oplotit. V případě, že ani tato možnost není z právního hlediska průchodná, prosím o možné řešení problému. Přece není možné, aby v 21 století, kdy je tolik technických řešení, jak se přes oplocení dostat a provést např. opravu, aby si majitel nemohl oplotit svůj pozemek a bránit si svůj majetek. Prosím o radu, děkuji Roland.

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky, za jejichž splnění není pro zřízení oplocení zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu (územní souhlas), jsou zakotveny v § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona. Konkrétně se jedná o tyto tři podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše,
přičemž všechny tři podmínky musí být splněny současně. Není-li některá ze shora uvedených podmínek splněna, bude pro zřízení oplocení zapotřebí od stavebního úřadu získat územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
V první řadě Vám tudíž doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, zda je Váš stavební záměr opravdu uskutečnitelný bez nutnosti získat územní souhlas. I přestože máte totiž v úmyslu instalovat kolem svého pozemku snadno rozebíratelné dočasné oplocení, bude se stále jednat (ze stavebněprávního hlediska) o stavbu (§ 2/3 stavebního zákona).
Co se týče stanoviska společnosti E. ON, je nezbytné vycházet z energetického zákona. Konkrétně dle § 46/8 písm. a), b) a d) energetického zákona je v ochranném pásmu nadzemního a podzemního vedení elektrické soustavy zakázáno:
- zřizovat bez souhlasu vlastníka těchto zařízení stavby či umisťovat konstrukce a jiná podobná zařízení,
- provádět bez souhlasu jeho vlastníka zemní práce,
- provádět činnosti, které by znemožňovaly nebo podstatně znesnadňovaly přístup k těmto zařízením.
De facto totéž pak platí v případě ochranných a bezpečnostních pásem plynárenské soustavy (jak to vyplývá z § 68 a § 69 energetického zákona).
Je nutné si uvědomit, že porušením některého ze zákazů činností v ochranných pásmech může být spáchán přestupek (a to konkrétně některý z přestupků dle § 90/1 písm. j), k) nebo l) energetického zákona).
Není-li proto dohoda se společností E. ON možná, doporučuji Vám se v této věci obrátit na místně příslušné pracoviště Energetického regulačního úřadu:
https://www.eru.cz/cs/  (který je oprávněn projednávat spáchání přestupků dle energetického zákona). S tímto úřadem především konzultujte, zda dojde dle jeho názoru vůbec ke spáchání některého z přestupků dle energetického zákona, pokud kolem svého pozemku instalujete snadno rozebíratelné dočasné oplocení, přičemž zástupcům společnosti E. ON sdělíte přístupové údaje pro otevření brány.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.