Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Mám dotaz ohledně postavené střechy na auta. Velikost je cca 6x7m, tedy něco přes 42 m2. Není dodržen odstup 2 metry od sousední hranice pozemku. Na stavebním uřadě mi tehdy paní řekla, že si budu muset zaplatit 5.000 Kč za výjimku a donést jednoduchý nákres umístění s kulatým razítkem.

Předpokládám tedy od projektanta. Problém je v tom, že před stavbou jsem si toto vše oběhat nemohl. Řešili jsme odkup pozemku, přepsání atd. , na kterém je stavba nyní postavena. Jedná se o jednoduchou stavbu, pouze 4 betonové sloupky a zkosená střecha. Potíž je v tom, že pozemek kde nejsou dodržené 2 m je ve společném vlastnictví několika majitelů. Jedná se o pozemek umožnující dostat se k rodinným domkům, tedy taková cesta, ještě stále se domky prodávají a majitélé mění. Dotaz: má cenu teď vůbec se stavebním uřadem něco řešit, když se může spolumajitel pozemku kdykoliv změnit? A to i během vyřizování žádosti a jak je to s podpisy majitelů na koordinační situaci. Musím mít opravdu podpis všech spolumajitelů, nebo jen nadpoloviční většiny či alespon 2/3 majitelů? Nikdo ale zatím neví kolik spolumajitelů přibyde. Známeho projektant řekl, ať tento druh stavby neřeším, že to nedělá skoro nikdo, to ale nechci, jak vzhledem k aktualizaci katastru nemovitostí, tak vyvarování se problémů do budoucna. Jeden ze sousedů už si s tím odstupem rýpl. Vím, že stavební úřad mi sám řekne co a jak, ale i tak bych rád názor jiné strany. Předem děkuji za odpověd.

 

ODPOVĚĎ:
Potřebujete podpis všech. Může se samozřejmě stát, že dojde ke změně majitelů pozemku. Nicméně Vám postačí podpis od těch současných spolumajitelů, jelikož vycházíte ze současného stavu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.