Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci jako fyzická osoba stavět malý, třípodlažní bytový dům s 10 byty bez výtahu. Chci se vás prosím zeptat, v jakém rozsahu, resp. co musím v projektu zohlednit v rámci vyhlášky č. 398/2009 Sb."Bezbariérového užívání stavby". Tedy chci se zeptat, zda se na mě tato vyhláška vůbec vztahuje, když stavím tento dům na svém pozemku a jako soukromá osoba, přičemž do pater v domě se stejně nikdo například na vozíku nedostane.

Musím i já se držet vyhlášky č. 398/2009 Sb. ? A jestli ano, tak v jaké rozsahu? Mockrát děkuji za odpověď Bohdan.

 

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Ano, domnívám se, že vyhláška č. 398/2009 Sb. se na Váš stavební záměr vztahuje.
Obecné technické požadavky zabezpečující bezbariérové užívání staveb (které jsou zakotveny právě ve vyhlášce č. 398/2009 Sb.) spadají do kategorie „obecných požadavků na výstavbu“ (jak to vyplývá z § 2/2 písm. e) stavebního zákona).
Dle § 169/1 stavebního zákona pak platí, že (mimo jiné) fyzické osoby (tedy i Vy) jsou povinny při územně plánovací a projektové činnosti a při provádění staveb respektovat obecné požadavky na výstavbu (tedy i požadavky vyhlášky č. 398/2009 Sb.).
Z některých požadavků vyhlášky č. 398/2009 Sb. je možné získat od stavebního úřadu výjimku (jak to vyplývá z § 169/4 stavebního zákona).
Dle § 2/1 písm. c) vyhlášky č. 398/2009 Sb. se tato vyhláška (mimo jiné) použije při zpracování dokumentace pro vydání územního rozhodnutí, při zpracování projektové dokumentace, při povolování nebo ohlašování a provádění staveb, při vydávání kolaudačního souhlasu, a to rovněž v případě společných prostor a domovního vybavení bytového domu obsahujícího více než 3 byty.
Je nesporné, že Váš stavební záměr směřuje právě k výstavbě bytového domu s více než třemi byty (ostatně to v dotazu výslovně uvádíte). Základní definice bytového domu je zakotvena v § 2 písm. a) bodu 1. vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Bytovým domem je dle této definice dům, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena.
Jelikož vyhláška č. 398/2009 Sb. hovoří konkrétně o společných prostorech bytového domu, je vhodné poukázat na § 1160 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- společné jsou alespoň ty části nemovité věci, které podle své povahy mají sloužit vlastníkům bytových jednotek společně;
- společnými jsou například stavební části podstatné pro zachování domu včetně jeho hlavních konstrukcí, a jeho tvaru i vzhledu, jakož i pro zachování bytu jiného vlastníka jednotky, a zařízení sloužící i jinému vlastníku jednotky k užívání bytu.
Co vše je společnou částí, resp. společným prostorem bytového domu, je podrobně vyjmenováno v § 4 a násl. nařízení vlády o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím.
Na Váš stavební záměr se vztahuje především § 10 vyhlášky č. 398/2009 Sb. , dle něhož platí, že:
- pro přístup do prostor užívaných osobami s omezenou schopností pohybu nebo orientace platí obdobně § 6/2 vyhlášky č. 398/2009 Sb. ;
- stavba bytového domu bez výtahu musí umožňovat užívání společných prostor nejméně v jednom podlaží, které slouží převážně pro bydlení.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 398/2009 Sb. , o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.